FőoldalÜzletElektronikai cégek a 2010. évi TOP50-ben
2011. szeptember 26., hétfő ::

Elektronikai cégek a 2010. évi TOP50-ben

Immár hagyomány, hogy az Elektronet hasábjain bemutatjuk, hogyan is szerepelnek a legnagyobb magyarországi cégek között az elektronikai vállalkozások. Most a 2010. évben elért eredményeket vesszük górcső alá, a HVG segítségével

Az 50 legnagyobb magyarországi cégből (együttes árbevétel: 22,2 ezer Mrd Ft) mindössze 19-et lehet az iparvállalati körbe sorolni, a többi kereskedik, szolgáltat stb. Mindazonáltal ez a 19 cég adta az ötvenes lista árbevétel-növekményének több mint 80%-át, közülük csak négynek csökkent az előző évihez viszonyított forgalma. Ha összehasonlítjuk a 2010. évi számokat a korábbi évekéivel, akkor arra az örvendetes megállapításra jutunk, hogy ezen 19 cég termelése összességében felülmúlja a válság előtti utolsó évét is - azaz számukra mintha véget ért volna a krízis.
A 19 iparvállalatból 7 tartozik az elektronikai iparba - de nyolcadikként itt említhetjük még az autóalkatrész-gyártásba sorolt Robert Bosch Elektronika Kft.-t is. (A többi, termékei révén ide kapcsolható, ámde más statisztikai besorolású vállalkozást most nem elemezzük.) E cégek közül csak az anyavállalat óriási problémáit megszenvedő Nokia Komárom Kft. árbevétele csökkent - ez az oka annak, hogy a 2009. évi második helyét idén át kellett adnia a győri Audinak. Ezzel szemben kiugróan magas árbevétel-bővülést könyvelhetett el a Flextronics (52%), a Philips (37%), a Jabil (29%) és a Samsung (26%). A szerényebb növekedést produkálók közé egyedül a Foxconn tulajdonában lévő PCE Paragon Solutions Kft. tartozik. A 8 cég együttesen több mint 5031 milliárd Ft árbevételt ért el, azaz a TOP50 22,6%-át ezek állították elő.
Igazán kiugró mértékben bővítette exportját a National Instruments (64%), a Samsung Electronics és az Epcos (60-60%), a Flextronics (52%), de nem panaszkodhat a Temic (48%), vagy a Jabil (37%) sem.
A legnagyobb árbevételű (és ugyanakkor gyakorlatilag a legtöbbet exportáló) cégek sorába nem sikerült bejutnia a Videoton Holdingnak, amely pedig adózott eredményét tekintve a 47. helyre került.
Az ábécérendbe szedett cégek táblázatban szereplő adatait millió forintban, illetve főben adjuk meg.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény