FőoldalRendszerintegrátorMűanyagok CNC-megmunkálása
2019. szeptember 30., hétfő ::

Műanyagok CNC-megmunkálása

A modern iparban a programozható eszközök magas ismételhetőségük és megbízhatóságuk miatt kulcsfontosságú szerepet játszanak. Olyan precíziós alkatrészek gyártásánál, mint egy konzol vagy persely (vagy ezek egész sora), meg kell tervezni és létre kell hozni az adott alkatrészt, ügyelve a legapróbb részletekre is. A CNC szerszámgép (Computerized Numerical Control – számítógépes számvezérlésű szerszámgép) éppen azért olyan népszerű, mivel gyors, és ami még fontosabb, olcsó precíziós alkatrészek gyártását teszi lehetővé

Mi is az a CNC-megmunkálás?

Ez a kifejezés magában foglalja a számítógéppel vezérelt eszközökkel, főként marógépekkel és esztergákkal végzett összes megmunkálási műveletet. Az első lépés minden esetben az alkatrész megtervezése. A CAD (Computer Aided Design) szoftver tökéletes erre a feladatra, különösen azért, mert megmunkálási szimulációk végrehajtását is lehetővé teszi. A Siemens NX „Manufacturing” moduljának használatával kiválaszthatja a megfelelő szerszámokat (maró, fúró, süllyesztő), programozhatja az alkalmazandó megmunkálási folyamatot (marás, esztergálás, fúrás), és beállíthatja a precíziós szintet is (durva, finom). A szimuláció ezután GRIP programozási nyelvben kerül mentésre és továbbításra a CNC szerszámgépet előkészítő technikushoz, aki feltölti a programot. A program sikeres végrehajtása után (a szabványoknak megfelelően) mindössze annyit kell tennie, hogy vár, amíg a szerszámgép nagy pontossággal legyártja a megtervezett alkatrészt.

tme cikk 19 5 1

A CNC szerszámgép fő alkotóeleme az asztal, amelyen az anyagmintákat elhelyezik – ez alapján készül el valamennyi elem. Közvetlenül az asztal fölött van egy markolattal rendelkező automata, vezérelhető kar. Ha a szimulációt megfelelően programozzák, ez a kar automatikusan kiválasztja az adott művelethez a megfelelő eszközt, és elvégzi a megmunkálási folyamatot. Az egész szerszámgépet lefedik, hogy megakadályozzák a leforgácsolódott anyagok és más maradványok kijutását. A CNC szerszámgépet az elülső vezérlőpanel segítségével üzemeltetik – ez az, ahol USB meghajtó segítségével speciális meghajtószoftvert is beilleszthet.

tme cikk 19 5 2

A szerszámgépeket különböző osztályokba lehet csoportosítani. A legnépszerűbb osztályozás a tengelyek számán alapul, melyeket egy szerszámgép képes befogadni. Jelenleg az öttengelyű szerszámok a legkeresettebbek, kiemelkedő pontosságuknak és számos alkalmazásuknak köszönhetően.

A TME honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény