FőoldalRendszerintegrátorDIN-sínes DC/DC tápegységek
2019. március 28., csütörtök ::

DIN-sínes DC/DC tápegységek

Minden elektronikus berendezésnek szüksége van tápfeszültségre. Az áramforrásra vonatkozó követelmények azonban az alkalmazástól függően különbözőek. Ipari automatikai, épületautomatikai és néhány egyéb területen érdemes figyelembe vennünk a DIN-sínes szerelésre kifejlesztett tápegységeket. Ezek ugyanis nemcsak a beszerzési ár szempontjából lehetnek nagyon előnyösek, hanem akár a legprofesszionálisabb megoldásnak is bizonyulhatnak

A különböző típusú elektronikus berendezések más-más szintű tápfeszültségeket igényelnek. Az automatikában leggyakrabban 12 és 24 VDC feszültséget használnak, de egyes IoT eszközök kizárólag 5 V feszültséggel képesek működni. Ez az összes feszültségszint előállítható konstans áramerősségű, ún. DIN-sínre szerelt konverterek segítségével. Jelen cikkünkben ismertetjük, mikor érdemes ilyet választani, és példaképpen néhány terméket is bemutatunk.

Nagy teljesítmény, kis térigény

A bemutatott tápegységcsoport nem lesz ideális választás minden projekthez. Ezen eszközök kulcsfontosságú előnyeinek egyikét a kis méretek képezik, ami nem jelenti azt, hogy csak kis méretű berendezésekhez ajánljuk. A dolog lényege, hogy legjobban olyan nagy méretű rendszerekben válnak be, melyekben a konverter számára nemritkán korlátozott a rendelkezésre álló tér.
A DIN (TS-35)-sínre való tápegységeket arra az esetre fejlesztették ki, amikor kevés rendelkezésre álló helyen van szükség komoly teljesítmény konvertálására, magas fokú megbízhatóság biztosítása mellett. Kis méretekkel rendelkeznek és a szerelési módjuk szabványosított, aminek köszönhetően egymás mellé, vagy programozható vezérlők, telekommunikációs szerelvények, de akár egynémely ipari számítógép közvetlen szomszédságába is elhelyezhetőek. Szomszédosan vagy a területen elszórtan elhelyezkedő egyéb berendezések tápfeszültséggel történő ellátására is használhatóak. Gépeken belüli modulokként vagy külső feszültségforrásként is képesek üzemelni.
A DIN-sínes tápegységek nagy előnye az ipari körülmények megkövetelte, kimagasló kiviteli minőség. Kis méreteik ellenére úgy tervezték őket, hogy hangtalanul – vagyis passzív hűtéssel ellátva – működhessenek. Ebből következik, hogy semmilyen zavaró jelet nem bocsátanak ki, amik egy ventilátor működésével lennének magyarázhatóak. Abból következően, hogy legtöbbször nagyon drága felszerelések közvetlen közelében működnek, indokolt, hogy egy sor védelemmel kell ellátni őket. Az ilyen típusú márkás termékeknél alapnak számít a túlterhelés, túlfeszültség és rövidzár elleni védelem. Ezen túlmenően, a piacon kapható termékek jelentős része a legszélsőségesebb hőmérsékleti viszonyok között is képes működni, akár a –40 °C-tól +85 °C-ig terjedő tartományban.

Példamodellek

Ilyen típusú tápegységekből gazdag választékkal rendelkezik a MEAN WELL cég. Ezeket magas hatásfok, terhelés nélkül nagyon alacsony áramfelvétel, a be- és kimenetek között erősített szigetelés és széles bemeneti feszültségtartomány jellemzi.

tme 19 2 1

A DIN-sínes MEAN WELL tápegységek – modelltől függően – 3,3, 5, 12, 15, 24 vagy 48 VDC feszültség előállítására képesek. Jó példa a MEAN WELL DDR-60G-24 készülék, mely 24 VDC feszültséget generál és 9–36 V tartományba eső egyenfeszültséggel táplálható. Ennek a széles feszültségtartománynak köszönhetően ez a berendezés a legkülönbözőbb applikációkban is helytáll. A modell teljesítménye 60 W, amiből következik, hogy 2,5 A erősségű áram szolgáltatására is képes. Hatásfoka teljes terhelés mellett 91%. Az említetteken kívül még ellátták fordított polaritás és feszültségnövekedés elleni védelemmel, és a be-, ill. kimenet közötti szigetelés átütési feszültsége 4 kV. A tápegységnek nincs szüksége minimális terhelés fenntartására, és kimeneti feszültségét +/-10%-os tartományban lehet szabályozni, annak érdekében, hogy illeszthető legyen adott installáció specifikus igényeihez. Kielégíti olyan szabványok, standardok előírásait is, mint az IEC 62368-1, UL508, EN55032 és EN61000. Tömege mindössze 216 g.

tme 19 2 2

Második példaként szolgáljon a MEAN WELL DDR-120C-24 modell. Ez a tápegység, jóllehet csupán 120 W folyamatos teljesítménnyel rendelkezik és 24 V feszültséget generál, képes arra, hogy pillanatnyi ideig (max. 3 s-ig) saját névleges áramerősségének 150%-át, vagyis akár 7,5 A-t szolgáltasson. Ennek a modellnek a bemeneti feszültségtartománya is széles (33,6–67,2 VDC), teljes terhelés melletti hatásfoka pedig 91%. Nagy teljesítménye ellenére a tömege csak 510 g, a szélessége pedig mindössze 32 mm.

Alkalmazási területek

A DIN-sínes tápegységek nagyszerűen használhatók ipari installációkban és épületgépészeti automatikában. Úgyszintén ajánlottak telekommunikációs és különböző ipari hálózatokban történő alkalmazásokhoz. Előszeretettel használják a gépgyártásban is. Alkalmazásukkal lehetővé válik a vezérlőszekrények által elfoglalt tér minimalizálása úgy, hogy közben fenntarthatók maradnak a legmagasabb szintű szilárdsági, tartóssági és megbízhatósági paraméterek. A DIN-sínes DC/DC feszültségtápegységekről további információk találhatók a MEAN WELL cég hivatalos termékforgalmazója a Transfer Multisort Elektronik vállalat honlapján.

A TME honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény