FőoldalRendszerintegrátorA világ első, 5G NR-rendszerű hálózatmérő összeállítása
2018. október 24., szerda ::

A világ első, 5G NR-rendszerű hálózatmérő összeállítása

A Rohde & Schwarz úttörő szerepet játszik az 5G Új Rádiórendszerhez (5G New Radio – NR) kapcsolódó hálózatmérések terén: kifejlesztette és piacra dobta a világ első, e norma szerinti hálózattesztelő összeállítását. A mérőrendszer segítségével mind az 5G-hálózati ökoszisztéma felhasználói, mind a szabályozóhatóságok pontosan feltérképezhetik a hálózattervezés szempontjából legproblémásabb tényezőt, a lefedettséget. A Rohde & Schwarz tesztelő-összeállításával az antennák nyalábformálása, valamint az 5G és egyéb hálózatok közötti együttműködés is ellenőrizhető.

Az 5G-hálózatok megjelenése már belátható közelségbe került, így a szolgáltatók világszerte próbaüzemeket terveznek az idei és a jövő év során. Ezek célja egyrészt a lényegesen összetettebb és komolyabb elvárásokat támasztó rádióátviteli felületekből adódó kihívások leküzdése, másrészt az 5G-rendszerekben rejlő kereskedelmi és műszaki lehetőségek kiaknázása.

A Rohde & Schwarz e szektor törekvéseit a világ első, kereskedelmi forgalomba hozott 5G NR hálózatmérő összeállításával támogatja. Az elrendezés egy 5G NR letapogatószoftverrel vezérelt hálózatletapogató berendezésből és az R&S ROMES4 mobil mérőszoftvercsomagból áll. Működését valós körülmények között a Rohde & Schwarz által vezetett terepmérések keretében ellenőrizték, egy nagy szolgáltató és 5G NR eszközök egy globális forgalmazójának közreműködésével. A Rohde & Schwarz a nyilvánosság előtt első alkalommal a Los Angelesben 2018. szeptember 12. és 14. között megrendezett, Mobile World Congress Americas szakkiállításon mutatta be új mérőrendszerét.

rohde 18 6 1

A gyártó kétféle letapogatóelrendezést kínál: az R&S TSME6 típusú, ultrakompakt mobil mérő-letapogató rendszert, illetve az R&S TSMA6 típusú, autonóm mobilhálózati letapogató-összeállítást, amely egy beépített hálózati PC-t is tartalmaz. Mindkét elrendezésen független (StandAlone – SA) és párhuzamos (Non-StandAlone – NSA) hálózati architektúra kezelésére egyaránt alkalmas 5G NR letapogatószoftver fut. Az R&S ROMES4 mobil mérőszoftver-csomag mindezek mellett a 3 GPP testület által szabályozott összes adatkommunikációs rendszer – többek között GSM, UMTS/HSPA és LTE, vagy akár az NB-IoT és LTE-M norma szerinti IoT-rendszer – elemzésére és jellemzőinek megjelenítésére is képes. E programcsomag a vezérlő laptopszámítógépen (az R&S TSME6 összeállítás esetén) vagy az R&S TSMA6-elrendezés saját hálózatkezelő számítógépén is futhat, így a vizsgálatok akár egy táblagépről is vezérelhetőek. A terepréseket megkönnyíti, hogy a megfelelő berendezések és a feladathoz illeszkedő antennák hátizsákba vagy válltáskába helyezhetők, hatékony mérőkocsis vagy bejárásos vizsgálatokat téve lehetővé.

rohde 18 6 2

Az R&S ROMES4 programcsomag mindenféle 5G NR eszközhöz, például próbapanelhez, USB-egységhez, vagy – amint megjelennek a piacon – akár kísérleti okostelefonhoz is képes kapcsolódni. Ennek révén az ötödik generációs technikával foglalkozó tervezők már a korai szakaszban is képet alkothatnak egy készülék képességeiről és a valóságos 5G-hálózatokban való viselkedésükről. A Rohde & Schwarz a korábbi mobilkommunikációs rendszerek bevezetése során már sikeresen bizonyította, hogy hálózattesztelő rendszerei alkalmasak ilyen jellegű vizsgálatok elvégzésére.

Az 5G NR hálózattesztelő rendszer további vonzó tulajdonsága, hogy teljes mértékben illeszkedik a Rohde & Schwarz „Smart platform” elnevezésű mobilhálózat-mérő rendszeréhez. Ez utóbbi intuitív és sokrétű, mélyelemzésre alkalmas funkciókkal rendelkezik, melyek révén a lehető legtöbbet ki lehet hozni a tesztelési folyamatok során rögzített adatokból, a laboratóriumi visszaellenőrző vizsgálatoktól kezdve a hibakereséseken és optimalizáláson át egészen a sarokjellemzők meghatározásáig, megfigyelő mérésekig és terepen végzett átvételi vizsgálatokig terjedően.

Dietmar Vahldiek, a Rohde & Schwarz rádiómegfigyelési és hálózattesztelési területért felelős alelnöke minderről a következőket nyilatkozta: „A világ első 5G NR hálózattesztelő összeállításának piacra dobásával a Rohde & Schwarz ismételten bebizonyította, hogy elkötelezetten törekszik a jövővel kapcsolatos elképzeléseket a valóságba átültetni. Kiváló 5G NR üzemi jellemzők biztosítását elősegítve egy hálózat fejlődésének minden szakaszában folyamatos lépéselőnyhöz juttatjuk ügyfeleinket az 5G világában.”

Az R&S TSME6 típusú letapogatóberendezés az R&S TSME6-K50 jelű, 5G NR letapogatószoftverrel, az R&S TSMA6 típusú letapogatóberendezés az R&S TSMA6-K50 jelű, 5G NR letapogatószoftverrel, továbbá az 5G NR-rendszerben és minden más mobilhálózatban mozgó mérések során felvett adatok elemzésére, illetve megjelenítésére szolgáló, R&S ROMES4 mobil mérőszoftver-csomag már megrendelhető a Rohde & Schwarz-tól.

A Rohde & Schwarz új, 5G NR hálózatok tesztelésére szolgáló összeállítását megtekinthették az érdeklődők a Mobile World Congress Americas 2018 szakkiállításon, a South csarnok S.2814 számú standjánál. További információk a https://www.rohde-schwarz.com/mnt-5G weboldalon és a https://blog.mobile-network-testing.com blog-on találhatók.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény