FőoldalRendszerintegrátor1,6 Tibit/s sávszélességű optikai kábel született
2014. március 20., csütörtök ::

1,6 Tibit/s sávszélességű optikai kábel született

Az Intel a Corninggal és az US Conec-kel együttműködve nagy sebességű adatkábeleket jelentett be. Az MXC nevű, elsősorban adatközpontokba szánt strapabíró vezetékek másodpercenként 800 gigabites adatátvitelre is képesek lesznek mindkét irányba, vagyis összesen 1,6 terabitet tudnak átvinni

Az Intel a Corninggal együttműködve fejlesztett újfajta optikai szálakat, de a US Conec is közreműködött a projektben. Utóbbi vállalat amellett, hogy az MXC csatlakozók alkatrészeit értékesíti majd a Corningnak és más hasonló cégeknek, egy hitelesítési programot is létrehozott, hogy így segítsen más vállalatoknak is piacra vinni a kábeleket. Eddig a Corning mellett a Tyco Electronics és a Molex jelentette be, hogy gyártani és árusítani szándékozik az újfajta vezetéket.

A kábelek az Intel szilíciumalapú optikai technológiáját használják, amellyel másodpercenként 25 gigabitet képesek átvinni egyetlen szálon. A vállalat tavaly egy nyolcszálas konstrukcióval mindkét irányba 100 gigabites sebességet demonstrált, az új, MXC nevű csatlakozóba azonban már 64 szál került. Ebből 32 továbbít, és 32 fogad adatokat, így képes a vezeték bármelyik irányba 800 gigabitet átvinni egy másodperc alatt, ami összesen 1,6 terabites sávszélességet jelent. A gyártó fotonikai laboratóriumának vezetője Mario Paniccia szerint az irányonként 800 gigabites átvitel akár 300 méteres hosszúságú kábeleknél is fenntartható. Gyártásuk pedig még idén megkezdődik, a nagy sebességű kábelek ára egyelőre ismeretlen.

Az MXC-alapú kábeleket többek között már a Microsoft, illetve a Facebook kezdeményezése, a nyílt forrású szervereket tervező Open Compute Project is teszteli. Támogatói szerint az MXC jóval ellenállóbb az optikai kábelek legfontosabb problémáját jelentő porral és karcolódással szemben, mint a jelenleg elérhető kábelek. Ennek oka az, hogy a csatlakozóban fizikai érintkezés helyett egy lencsés megoldás található a kábelvégeken. Ezáltal az MXC ha meg nem is szünteti, de az ilyen jellegű problémák jó részét kiszűri, ami összességében megbízhatóbb működést eredményez. Az MXC előnye még, hogy kevesebb alkatrészből áll, és a mérete is kisebb a jelenlegi megoldásoknál, ami hosszú távon olcsóvá teheti a gyártását.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény