FőoldalKonstruktőrHidrogénion akkumulátort fejlesztettek ki
2023. augusztus 04., péntek ::

Hidrogénion akkumulátort fejlesztettek ki

Az ausztrál RMIT Egyetem kutatói által készített protonakkumulátor olcsóbb és környezetbarátabb mint a jelenlegi akkumulátorok

Napjaink legelterjedtebb akkumulátor félesége a lítium-ionos. Ennek azonban már az előállítása is komoly környezeti terhelést jelent, úgyszintén az elhasználódásuk utáni ártalmatlanítás is. Az ausztrál RMIT Egyetem munkatársai által kifejlesztett új, úgynevezett „protonakkumulátor” azonban áttörést hozhat az energiatároló telepek terén, és gyakorlatilag minden téren bevethető lehet – az akkumulátoros eszközöktől az elektromos járművekig –, megszabadítva az emberiséget az ártalmatlanítás környezeti problémáitól is. A protonakkumulátornak több előnye is van: egyfelől biztonságos, és az élettartama végén minden benne lévő alkatrész és anyag újból felhasználható, újrahasznosítható. A kutatók szerint – írja az Interesting Engineering – az akkumulátor energiahatékonysága már megközelíti a jelenleg elterjedt lítium-ion telepekét.

Mint az a Journal of Power Sources folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, az akkumulátor gyakorlatilag úgy működik, mint egy hidrogén üzemanyagcella: egy szén elektródát alkalmaz a szétválasztott vízből származó hidrogén tárolására. A protonakkumulátort annak fejlesztői (Shahin Heidari és Seyed Niya) már sikeresen ki is próbálták: néhány kis ventillátort és egy lámpát perceken keresztül képes volt működtetni. A jövőre nézve pedig jó hír, hogy a hírek szerint a rendkívül gyors töltést is támogatja.

Forrás: interestingengineering.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény