FőoldalKonstruktőrVízben oldódó NYÁK-lap
2023. augusztus 01., kedd ::

Vízben oldódó NYÁK-lap

A brit Jiva Materials startup által tervezett, Soluboard nevű áramköri lap akár 60 százalékkal csökkentheti egy PCB karbonlábnyomát.

A nyomtatott áramköri lapokat gyakorlatilag minden elektronikus eszközben használnak. Azonban a sok PCB a környezet számára jelentős terhelést jelent, hiszen jelentős részük kerül a szemétbe. Az újrahasznosításuk sem könnyű, mivel többségük üvegszál-kompozitokból készül. Ebben a helyzetben hozhat áttörést a brit Jiva Materials startup által tervezett, Soluboard nevű áramköri lap. Ez biológiai úton lebomló rostokból, továbbá halogén-mentes polimerből készül, vízben oldódik. Ennek köszönhetően a hagyományos megoldásokhoz képest jelentősen – akár 60 százalékkal – csökkentheti egy NYÁK lap karbonlábnyomát. A német félvezetőgyártó Infineon Technologies AG már teszteli is az új nyomtatott áramköri lapot.

Hogy milyen könnyen oldódik, azt az Infineon honlapja szerint egy vízzel teli edényben is bemutatták, rövid ideig tartó forralás után megindult a NYÁK-lap oldódása. Az oldódás egyébként szobahőmérsékleten is végbemegy néhány óra leforgása alatt.

Forrás: www.infineon.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény