FőoldalKonstruktőrExtragyors EMP védődiódát fejlesztenek
2022. április 06., szerda ::

Extragyors EMP védődiódát fejlesztenek

Megvédheti a villamos hálózatot akár atomcsapás esetén is.

A nagy amplitúdójú elektromágneses impulzusokat szokatlanul erős napkitörés, vagy legrosszabb esetben nukleáris robbanás is kiválthatja. Ritkasága dacára óriási veszélyt jelent, olyan károkat okozhat nagyfeszültségű rendszerekben, amelyek kijavítása hónapokig tarthat. A jelenlegi, villámcsapás elleni védelemben használatos védőberendezések egymilliomod másodperces reakcióidővel rendelkeznek – miközben egy EMP ennél százszor gyorsabb. Az USA-béli Sandia National Laboratories kutatóintézet munkatársai olyan eszközt fejlesztettek ki, amely max. 6400 voltos feszültség esetében a másodperc ezermilliomod része alatt képes az elektromos hálózatot megvédeni a túlfeszültségtől.

Az új eszköz egy különleges gallium-nitrid dióda, amely nemcsak gyorsan reagál, de a magasfeszültséget is jól tűri. A szakemberek a létrehozása során közel ezer fokon, rétegekben vitték fel az anyagot, létrehozva a megfelelő áramköröket.

A Sandia munkatársai jelenleg egy olyan változat létrehozásán dolgoznak, ami a legnagyobb transzformátorokban is használható és 20 000 voltos feszültséget is kibír. Ehhez azonban meg kell oldaniuk a gyártás problémáját. A bemutatott csip egy normál papírlap vastagságának egyhatoda, körülbelül 50 mikron vastagságú, a magas hőmérsékleten füst formájában rétegenként felvitt gallium-nitrid azonban csak egy-két mikront növekszik óránként, ráadásul a kristályképződést és egyéb szennyeződéseket is el kell kerülni, hogy megfelelő hatásfokkal működjön.

Forrás: www.nanowerk.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény