FőoldalKonstruktőrElkészült az IBM első 2 nm-es processzora
2021. május 09., vasárnap ::

Elkészült az IBM első 2 nm-es processzora

Az egység komoly változást hozhat a mobilpiacon.

Jelenleg a csúcsmobilokban használt processzorok 5 nanométeres gyártási technológiával készülnek. Az Intel még mindig 10 és 14 nm-es chipeket készít, és a 7nm-est is csak 2023-ra ígéri. A TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója még 2020 augusztusában arról beszélt, hogy 2022 végére jöhetnek az olyan okostelefonok, amelyekbe már 3 nanométeres gyártási technológiával készülő processzorok kerülnek.

Az IBM azonban ennél már előrébb jutott. Bejelentette, elkészült az első, 2nm-es technológiát használó chipje. Ez a gyakorlatban annyit jelent: 50 milliárd tranzisztor fér el egy CPU-n. A vállalat szerint az chip ugyanakkora energiafogyasztás mellett 45 százalékkal gyorsabb a 7nm-es változatnál, vagy más szemszögből: azonos teljesítmény mellett 75 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. A való életben valószínűleg a kettő között egyensúlyoznak majd a mobilgyártók.

Az IBM szerint elméletileg az ezt a processzort használó mobiltelefon akkumulátora négyszer tovább bírja majd, mint egy 7nm-es processzorú. A vállalat úgy látja, a laptopok és az önvezető autók is profitálnának belőle. Előbbiek még erősebbek lennének, utóbbiak pedig hamarabb reagálnának az úton történő eseményekre.

Forrás: ibm.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény