FőoldalKonstruktőrQuectel M2M-megoldások IoT projektekhez
2017. október 02., hétfő ::

Quectel M2M-megoldások IoT projektekhez

Minden vezeték nélküli megoldást szállító gyártó (GSM, LTE, NB_IoT, Lora, WiFi, Bluetooth stb) az IoT (Internet of Things)-piacot célozza meg, mert ott látszik a legnagyobb növekedés a következő években. Az okosotthonoktól az önjáró autókig mindenben ott lesz valamilyen IoT-technológia. A Quectel a 2G, 3G és a nagy sebességű 4G modulok mellett az IoT-szegmensben két irányban fejleszt

Az egyik az LTE Cat M1-kategória, a másik a NB-IoT. Mindkét megoldás előnye, hogy a mobilszolgáltatóktól nem igényli új bázisállomások telepítését, hanem csak a meglévő hálózatot kell főleg szoftveresen átalakítani az új protokollokhoz. Az IoT-megoldások közös jellemzője a kis fogyasztás és a nem túl nagy adatátviteli sebesség. Ezenkívül lényeges az elérhetőség, illetve a lefedettség, ami ebben az esetben adott. Információink szerint Magyarországon 2017 második felére állnak fel az NB-Iot hálózatok a szolgáltatóknál, tehát most érdemes minél előbb elkezdeni a fejlesztést ebben az irányban is. Az alábbi táblázatban láthatók az M2M-megoldások főbb paraméterei.

chipcad 2

BC95 NB-IoT modul

chipcad 3

A Quectel NB-IoT-megoldása a BC95 modul. Az egyszerű antenna, a half-duplex protokoll és az alacsony baude rate kevesebb memóriaigénye olcsó modul előállítását teszi lehetővé. Kis fogyasztásával akár 10 évig is működhet karbantartás nélkül. A modul lábkompatibilis a korábbi UG95 és UG 96 modulokkal, illetve a nagyobb átviteli sebességű EG91 Cat1. modullal. Ezek a tulajdonságok nagyon széles felhasználási lehetőségeket nyújtanak az iparban, a háztartásokban vagy akár a hordozható eszközökben. A BC95 az átviteli frekvenciáknak megfelelő verziókkal rendelkezik. Európai felhasználásra a BC95-B20 javasolt.

BG96 Multi Mode modul

chipcad 4

A BG96 a korszerű M2M-megoldások „svájci bicskája”. A Cat.M1 és az NB-IoT mellett a hagyományos GPRS-hálózaton is működik. Ezenkívül integrált GPS-funkcióval rendelkezik, és hangátvitelt is lehetővé tesz a VoLTE segítségével. Az NB-IoT összes frekvenciáján működik (B1/B2/B3/B4/B5/B8/B12/B13/B18/B19/B20/B26/B28/B39), így globálisan alkalmazható. UART, USB és I2C interfésszel rendelkezik, és van 2 db analóg bemente és 2 db digitális I/O-lába is.
A modulok betervezését alacsony költségű fejlesztőkészlet támogatja a QNavigator-program segítségével, ami a megadott funkciónak megfelelően intelligensen végzi a felprogramozást.

A ChipCAD honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény