FőoldalKonstruktőrIntel: hivatalos az Ice Lake
2017. augusztus 18., péntek ::

Intel: hivatalos az Ice Lake

Az új processzorokra azonban még egy évet várni kell

Egyelőre csak egy rövid bejegyzés árulkodik az Intel honlapján a következő mikroarchitektúrális frissítést hozó Ice Lake processzorról. A mindeddig iparági pletykák szintjén létező fejlesztés a vállalat honlapján található kódnév adatbázisban bukkant fel. Ebből az is kiderült, hogy a gyártó a 9000-es sorozat berkein belül dobja majd piacra, legkorábban 2018 második felében.

Még az is tudható, hogy a cég a várhatóan jövő év elején, a Cannon Lake processzorokkal debütáló 10 nanométeres technológia második iterációjával képzeli el a gyártást. A nagyjából fél éven belül érkező Cannon Lake-nek így várhatóan csak az úgynevezett pipe-cleaner sorsa jut, amely általában azokat a kis sorozatú és lapkaméretű termékeket jelenti, amelyek először kapnak meg egy vadiúj gyártástechnológiát. A friss gyártósorok ugyanis még nagyon magas selejtaránnyal dolgoznak, így nem éri meg a nagy szériás és nagy alapterületű modelleket ezeken gyártani. Korábbi pletykák szerint ezért a Cannon Lake-ből csak kétmagos variáns érkezik, amit az Intel elsősorban drágább mobil processzorokként értékesíthet majd.

A 10 nanométer felfutását követően jöhet annak első finomhangolt, 10+ jelölésű verziója, amely a 14+/14++-hoz hasonlóan elsősorban tranzisztorteljesítményben, azaz maximális órajelben hozhat előrelépést. Erre szükség is lesz, ugyanis az Intel saját adatai szerint a 10 nanométer első iterációja elmarad majd a Coffee Lake processzorokkal napokon belül debütáló 14++ teljesítményétől. A cég grafikonja alapján ráadásul még a 10+ sem fogja teljesen hozni a kiforrott 14 nanométer utolsó variánsának órajeleit, utóbbit majd csak a valamikor 2019-ben érkező 10++ múlhatja felül. Ezzel egyben az is biztossá vált, hogy csak az évtizedfordulót követően érkezhet az első 7 nanométeres Intel termék.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény