FőoldalKonstruktőrA Raspberry Pi 3 már megrendelhető az RS Componentstől
2016. március 09., szerda ::

A Raspberry Pi 3 már megrendelhető az RS Componentstől

Az RS Components bejelentette, hogy az új Raspberry Pi 3 B modell, a Raspberry Pi Foundation bankkártya méretű, egykártyás számítógépe már megrendelhető a weboldalukon. Az ipari, otthoni, valamint iskolai és felsőoktatási felhasználást célzó legújabb generációs Raspberry Pi kártya a nagy hatékonyságú 64 bites ARM Cortex-A53 négymagos processzornak köszönhetően jelentősen megnövelt teljesítményt, emellett integrált Bluetooth és vezeték nélküli internet csatlakoztathatóságot biztosít, ami ma már a dolgok internete területén a fejlesztési projektek alapvető eleme

Az elődjei – a Raspberry Pi 1 B+ modell és a Raspberry Pi 2 B modell – elképesztő sikerére építő, jelentős mértékben megnövelt számítási képességű Raspberry Pi 3, a Raspberry Pi 2 kártyánál 50%-kal, az eredeti Raspberry Pi 1 lapnál pedig körülbelül tízszer nagyobb teljesítményt nyújt. Így az új modell a szigorúbb követelményeket támasztó alkalmazási területeken is használható.

A fejlesztőkártya a Broadcom BCM2837 SoC rendszerre épül, amelyben egy ARM Cortex-A53 négymagos processzor fut 1,2 GHz-es órajellel, mellette pedig egy BCM43438 kombinált csatlakozóeszköz biztosítja a 802.11b/g/n vezeték nélküli LAN, klasszikus Bluetooth és kis energiaigényű Bluetooth Low Energy kapcsolatokat. A BCM2837 integrált része egy kétmagos VideoCore IV multimédiás segédprocesszor is – az alábbi funkciókkal:

  • Képpontkitöltési sebesség: 1,2 Gpixel/s, texelkitöltési sebesség: 1,8 Gtexel/s
  • Shaderszámítási sebesség: 29 GFLOP
  • OpenGL ES 1.1/2.0 támogatás
  • 1080p60 hardveres videodekódolás
  • 1080p30 hardveres videokódolás
  • Beágyazott hardveres képérzékelő

A Raspberry Pi 3 mikro-SD-kártyáról végzi a rendszerindítást a NOOBS (New Out Of the Box Software) operációs rendszer használatával. A normál Raspbian operációs rendszer-telepítővel egy csomagban számos konkrét alkalmazást és programozási eszközt is kapunk. Ez utóbbiak közé tartozik a Node-RED: a vizuális eszköz a hardverelemek, API-k és online szolgáltatások összekötéséhez nyújt támogatást, ideálissá téve a kártyát IoT-projektek gyors fejlesztéséhez és prototípuskészítéséhez.

Az elődjei nyomdokain haladó, 85×56×17 mm-es, vagyis bankkártyaméretű Raspberry Pi 3 B modell az előző generáció számos funkcióját és képességét megőrizte. Ilyen a széles körűen használható 40 érintkezős GPIO-csatlakozó (General Purpose Input Output, általános célú bemenet/kimenet), a négy USB-port, a full HD HDMI, a 10/100 ethernet, a 3,5 mm-es audio jack és a kompozit videó, a kamera(CSI-2) és kijelzőinterfész (DSI), valamint a mikro-SD-kártya foglalata. A kártya tápellátása a mikro-USB-aljzaton keresztül történik, vagyis külső tápegység (PSU) csatlakoztatása szükséges.

„A harmadik generációs Raspberry Pi-t napra pontosan négy évvel az eredeti Raspberry Pi kártya 2012. február 29-i bevezetése után mutatjuk be” – mondta el Eben Upton, a Raspberry Pi alapítója. „Ez a nap az RS vállalattal megkezdett igen sikeres együttműködésünk négyéves évfordulója is egyben. A velük létrejött partnerség jelentős szerepet játszott a rendszer sikerében, hiszen a szakmabeli mérnökök, a hobbifejlesztők és a programozás terén még csak szárnyukat próbálgató kezdők számára egyaránt a termékek, technológiák és információk első számú, megbízható forrásainak számítanak.”

„A Raspberry Pi újabb fontos fejlődési szakaszon van túl” – tette hozzá Lindsley Ruth, az Electrocomponents vezérigazgatója. „A Raspberry Pi platform masszív és alaposan kipróbált hardver- és szoftverkombinációján alapuló legújabb generációjú fejlesztőkártya még nagyobb számítási teljesítményt és beágyazott vezeték nélküli internet kapcsolatot biztosít, emellett olyan szoftvereket is kínál, amelyeknek köszönhetően a vállalkozások és az önálló szakemberek számára egyaránt leegyszerűsödik a tárgyak internetének területét megcélzó alkalmazások fejlesztése. Az RS számára megtiszteltetés, hogy a Raspberry Pi Foundation forgalmazó partnereiként a jövőben is részesei lehetünk ennek a folyamatnak.”

Az RS által kínált új Raspberry Pi 3 gyártását kizárólag az Egyesült Királyságban végzik a forgalmazó licence alapján. Az RS kínálatában hamarosan kapható lesz a Raspberry Pi 3 Compute modul bemeneti/kimeneti kártya, amellyel az eredeti hardvergyártók számos ipari alkalmazási területen kifejleszthetik saját Raspberry Pi 3-alapú megoldásaikat.

Az RS Components honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény