FőoldalKonstruktőrQLED-es kijelzőgyártás 3D-s nyomtatóval
2014. december 10., szerda ::

QLED-es kijelzőgyártás 3D-s nyomtatóval

3d-qledA Princeton Egyetem kutatói által kidolgozott megoldás a jövőben a változatos formájú panelek, illetve a viselhető eszközök kijelzőinek gyártásánál is fontos szerepet játszhat

A Princeton Egyetem kutatói egy egészen újfajta 3D-s nyomtatóval álltak elő, amely a világon elsőként képes QLED-eket (Quantum Dot LED) nyomtatni.

A QLED-ek az OLED technológiához hasonlóan pixelenként bocsátanak ki fényt, azonban azt annyiban meghaladják, hogy gyártásuknál már nem használnak az OLED-eknél ismert organikus molekulákat, amelyek idővel lebomolhatnak, illetve az oxidáció és a párás környezet is ártanak nekik. A QLED-ekkel így strapabíróbb, nagyméretű, akár hajlítható panelek is létrehozhatók, a technológia ráadásul fényesebb, még kisebb fogyasztású kijelzőket vetít előre - amelyek a Michael Mcalpine által vezetett egyetemi kutatócsoportnak köszönhetően hamarosan akár 3D-nyomtatással is legyárthatók lesznek.

A kutatók a frissen bejelentett készülék segítségével alapvetően öt rétegből építették fel a LED-eket: egy ezüstrészecskéket tartalmazó alapra vittek fel két polimerréteget (Poly-TPD és PEDOT:PSS). Előbbi köti össze a diódát később az áramkörrel, utóbbi kettő pedig a negyedik, cink-szulfid foglalatba ágyazott kadmium-szelenid részecskékből álló réteghez hivatott eljuttatni az áramot. A katódként szolgáló ötödik, gallium-indium réteg kerül fel utoljára a LED-re. A jövőben a folyamatot a kutatók tovább bővítenék, a tervek szerint nemsokára egy ugyancsak 3D-nyomtatással készült tranzisztor is a LED-ek mellé kerülhet.

Egyes vélemények szerint a Princeton Egyetemen megalkotott QLED az első, teljes mértékben 3D-nyomtatással gyártott működőképes elektronikus eszköz.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény