FőoldalKonstruktőrSaját processzormagot tervez a Samsung is
2013. november 19., kedd ::

Saját processzormagot tervez a Samsung is

A Samsung következő generációs rendszerchipje még az ARM-tól licencelt magokra épül, ezt követően azonban saját architektúrára áll át a vállalat. A koreai IT Today szerint finisbe ért az Exynos 6 fejlesztése

A Samsung nem csak 64 bitre vált a következő generációs rendszerchipjében, a vállalat megkezdte egy saját processzorarchitektúra kidolgozását is. Még az ARM-tól licencelt 64 bites magokra épül a Samsung Exynos 6, ezt követően azonban a vállalat is elkezdi saját fejlesztésű processzormagok alkalmazását, rálépve a Qualcomm és az Apple által kitaposott útra. Az ARMv8 ISA-t természetesen az ARM-tól licencelné a vállalat, azonban nem a bárki számára hozzáférhető referenciamagot, hanem saját magot építene köré - a hírek szerint ehhez többek között az AMD-től igazolt le olyan chiptervező mérnököket a koreai cég, akik korábban a Bobcat és Jaguar magokon dolgoztak.

A saját fejlesztésű magok előnye, hogy a mérnökök a megcélzott feladatokhoz tudják őket szabni, valamint a processzor könnyebben igazítható a felhasznált gyártástechnológiához is. Emellett természetesen a piacon differenciáló tényezőt jelentenek, egy adott gyártástechnológiai generáción belül például magasabb teljesítményt érhető el velük például. A Samsung a saját fejlesztésű processzormagokat később akár licencelhetővé is tenné más gyártók számára.

Az első 64 bites ARM processzort az Apple mutatta be az iPhone 5s-ben. A 64 bites felépítés egy okostelefonban jelenleg nem sok előnnyel kecsegtet, a megcímezhető memória korlátjába még valószínűleg évekig nem futnak bele az alkalmazások. Egy tablet esetében azonban hamarabb eljöhet az idő, amikor 4 gigabájt operatív tár általánosan elterjed - a Samsungnak már most vannak olyan tabletjei (pl. a szeptemberben bemutatott új Galaxy Note 10.1), amelyek 3 gigabájt rendszermemóriát tartalmaznak. A 64 bites ARM magokra leginkább szerveralkalmazások alatt van szükség, ahol korlátot jelenthet a memóriacímzés - egyelőre azonban nincs hír arról, hogy az Apple vagy éppen a Samsung betörni készülne az ARM-alapú szerverek szegmensébe.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény