FőoldalKonstruktőrAz Intel 64 bites ARM chipeket is gyárt
2013. november 05., kedd ::

Az Intel 64 bites ARM chipeket is gyárt

Az Intel az Altera számára is megnyitja chipgyártó egységeinek kapuját és 64 bites ARM lapkákat készít majd legmodernebb gyártósorain

Idén februárban jelentették be az Altera-Intel kooperációt, azonban csak most derült ki, hogy a gyártósorokon pontosan mi is készül: a legmodernebb, ARM 64 bites architektúrát használó, négy Cortex-A53 magot FPGA modullal társító Altera Stratix 10. Ezek speciális felhasználású FPGA-k (field-programmable gate array, programozható logikai kapumátrix), amelyek az Intel saját lapkáival semmilyen szempontból nem versenyeznek. Az Altera lapkáinak versenytársai a Xilinx, Actel, Vantis vagy a Lucent hasonló chipjei.

Az Intel alaposan megválogatja a potenciális partnereket, egyrészt a közvetlen versenytársaknak nem teszi elérhetővé a kapacitását, másrészt magas volumenű, magas árú szerződéseket köt csak. A 14 nanométeres eljárás ugyanis 3-4 évvel van a versenytársak előtt, a TSMC és más bérgyártók csak jövőre indítják be a 22 nanométeres tömeggyártást, vagyis a lemaradásuk már egy generációnál is nagyobb. Ugyanakkor az Intel komoly túlkapacitással küzd chipgyártó egységeiben, a PC-piac fokozatos zsugorodását a szerverpiac enyhe növekedése nem tudja ellensúlyozni, a robbanásszerűen növekvő tablet- és okostelefon-piacon pedig egyelőre pehelysúlyú szereplőnek számít. A kapacitás megnyitása más partnerek felé segít megtérülni a gyártósorok költségeit, így segít az Intel saját processzorait is mérsékelt áron tartani. A házon belüli chipgyártás üzleti modelljéből adódóan ugyanis a költségek túlnyomó része fix, az üzemek építésére, gyártóberendezések vásárlására és technológiai fejlesztésekre költött milliárdok dominálnak.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény