FőoldalGyártósorÚj hővezető pasztát alkalmaz az Infineon Technologies
2013. május 13., hétfő ::

Új hővezető pasztát alkalmaz az Infineon Technologies

A teljesítményelektronikai termékeknél a területegységre jutó teljesítménysűrűség folyamatosan növekedik. Ennek következményeként a mai, korszerű teljesítményelektronikai termékeknél a termikus menedzsmentmegoldást a lehető legkorábbi tervezési fázisban implementálni kell, és csak ezután lehet a megbízható hűtésre hosszú távon hagyatkozni

A termikus vezetés egy különlegesen fontos szerepe a hűtőfelület és az alkatrész közötti termikus kapcsolat megteremtése. Sok esetben kerülnek olyan anyagok felhasználásra, amelyek nem képesek lépést tartani a teljesítménysűrűség növekedésével. Ezzel a problémával szembesültek az Infineon Technologies AG-nél is, és a teljesítményelektronikai moduljaik jellemzőinek felmérése után végül egy Henkel Electronic Materials által kifejlesztett TIM-et (termikus interfészanyagot) választottak megoldást jelentő anyagként.

A kiválasztott TIM jelentősen csökkenti a hűtőfelület és a teljesítményelektronikai félvezető alkatrész közötti fémfelületek érintkezési ellenállását. Az új D-sorozat EconoPACK+ áramkör-tokozási megoldás esetében számszerűleg ez például 20 százalékos csökkenést jelent. A kiváló kitöltési jellemzőkkel rendelkező anyag már a félvezető alkatrész legelső, tápfeszültség alá helyezésekor megbízható, kiváló hatásfokú hőátadást biztosít, nincs szükség a szokásos burn-in ciklusra, eltérően sok olyan TIM-től, amelyek anyaga az első használatbavételkor fázisváltozáson megy keresztül.

Az új TIM kifejlesztésekor szempont volt a sorozatgyártás támogatása is, amelyet méhsejtszerkezetű stencilekkel oldott meg a gyártó, hiszen ez megakadályozza a levegő bezáródását a hűtőfelület felé. A hővezető anyag nem tartalmaz egészségre káros összetevőket, így megfelel a 2002/95/EC (RoHS) direktíva követelményeinek is. A TIM szilikonmentes, és elektromosan szigetelő tulajdonságú.

Az Infineon kapcsolódó honlapja

A Henkel kapcsolódó honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény