FőoldalGyártósorNyÁK-lapok forrasztási hiányosságainak kiküszöbölése előformázott forraszanyagok használatával
2013. május 08., szerda :: Cristian Tudor, David McKee, fordította: Kállai Miklós

NyÁK-lapok forrasztási hiányosságainak kiküszöbölése előformázott forraszanyagok használatával

Egy előformázott forraszanyag térfogatának 100%-a fémet tartalmaz, ellentétben a nyomtatásban használt forrasztópasztákkal, ahol a forraszanyag 45–50 tf%-át a folyasztószer teszi ki. Az előformázott forraszanyag mennyisége és összetétele nagy pontossággal megismételhető, aminek köszönhetően elkerülhetők a forrasztott kapcsolat hiányosságai, a javítás szükségessége (és járulékos költségei), és növelhető a gyártás teljesítménye (yield), valamint a termék megbízhatósága. Az alábbi vizsgálatok rövid bemutatásával illusztráljuk ennek a technológiának a hatékonyságát

1. A „Preforms-in-Paste" technológia a „Pin-in-Paste" folyamat egy továbbgondolt változata, mely során a felületszerelt és furatszerelt alkatrészeknél lévő forraszok újraömlesztése egy lépésben, együtt történhet. A nagyobb vastagságú panelek esetén előfordulhat, hogy a nyomtatással felvitt forrasztópaszta mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy az alkatrész lába körül lévő hengeres furatot teljes mértékben kitöltse.

1. ábra. Előformázott forraszanyag nélkül

A furat teljes kitöltéséhez egy tömör, téglatest alakú előformázott forraszanyag kerül elhelyezésre a forrasztópaszta tetején. Az előformázott forraszanyag ugyanazon a hőmérsékleten olvad meg, mint a forrasztópaszta, így növelvén a forrasz mennyiségét.

2. ábra. Előformázott forraszanyag használatával

Az előformázott forraszanyagok szabványos tekercsekben (tape&reel) is szállíthatók, így alkalmazkodva a nagy kapacitású gyártások igényeihez.

3. ábra. „Tape & Reel" csomagolás

2.

4. ábra. Alátét formájú, folyasztószerrel bevont előformázott forraszanyagok

A csatlakozók javítása során szükséges folyasztószer és forrasztóhuzal kézi adagolása elkerülhető az alátét formájú, folyasztószerrel bevont előformázott forraszanyag használatával. Az ilyen típusú forma a csatlakozótűk méreteinek és a NYÁK vastagságának figyelembevételével kerül kialakításra. Ennek az eljárásnak az egyik nagy előnye, hogy minden tűnél ugyanannyi a forraszanyag mennyisége. Továbbá a folyasztószer-bevonatnak köszönhetően nincs szükség a folyasztószer kézi adagolására.

3. A folyasztószerrel bevont, előformázott forraszanyagokkal jelentősen csökkenthető a zárványosodás:

a) QFN alkatrészek esetén

b) Mélyedésben forrasztandó alkatrészek esetén

5. ábra. QFN alkatrész forrasztópaszta és előformázott forraszanyag használatával

Kizárólag forrasztópaszta felhasználása esetén a zárványosodás veszélye lényegesen nagyobb, hisz a forrasztópaszta természetéből adódóan a térfogat közel 50%-át a folyasztószer teszi ki. Összehasonlításképp, az előformázott forraszanyagon lévő folyasztószer-bevonat mindössze a teljes térfogat 1-2%-át jelenti. Az előformázott forraszanyagok használata forrasztópasztával növeli a forraszanyag mennyiségét, oly módon, hogy a folyasztószer mennyisége számottevően nem növekszik, ezzel jelentősen csökkentve a zárványosodást.

6. ábra.

Az E-Tronics Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény