FőoldalArchívumEredménytelen EU-s kísérlet az amerikai, japán és tajvani IT-eszközök vámjára
2010. augusztus 18., szerda ::

Eredménytelen EU-s kísérlet az amerikai, japán és tajvani IT-eszközök vámjára

Az Európai Unió akár 14 százalékos vámokat is kivet az Egyesült Államokból, Japánból és Tajvanról érkező elektronikus termékekre, elsősorban az LCD-monitorokra, a televíziókra, a Set-Top-Boxokra és a multifunkciós nyomtatókra. Az intézkedés miatt a három ország 2008 júniusában a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) feljelentette az EU-t. A WTO bírósága első fokon e három országnak adott igazat az Európai Unió által az IT-termékekre kiszabott vámok ügyében

Az EU 1996-ban készítette el azt a listát, amely a vámmal nem sújtott elektronikus termékeket tüntetik fel. Azóta állandóan vita van arról, hogy a rendszeres technológiai újítások miatt mely készülékek kerülnek fel a listára és melyeket veszik le róla. Ráadásul egyes eszközök besorolása meglehetősen nehéz, hiszen használhatók akár számítógépekkel, akár televíziókkal is.

Azt még nem lehet tudni, hogy vajon miként reagál a határozatra az Európai Unió. A szervezetnek elvileg lehetősége van arra, hogy fellebbezzen az ítélet ellen, kérdés van-e ennek értelme. A mostani határozat ugyanis az 1996. évi Information Technology Agreement (ITA) nevű nemzetközi kereskedelmi megállapodáson alapul, amely kimondja, hogy bizonyos IT-termékek mentesülnek a vámok alól. Az ITA-t a WTO 72 tagállama írta alá, köztük vannak az Európai Unió tagországai is. Ennek ellenére az EU az elmúlt években folyamatosan vámokkal sújtotta a különböző amerikai, japán és tajvani készülékeket, s ezt azzal indokolta, hogy nem IT-, hanem szórakoztató elektronikai eszközökről van szó.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény