FőoldalArchívumRekviem a 100 W-os izzóért
2009. szeptember 01., kedd ::

Rekviem a 100 W-os izzóért

2009. szeptember 1-től kezdve csak 80 W-nál kisebb teljesítményű izzólámpákat lehet forgalomba hozni az EU országaiban, majd folyamatosan sor kerül a többi kivonására is. Állítólag ezzel egy Románia nagyságú ország éves áramfogyasztását, illetve az ehhez kapcsolódó CO2 kibocsátást lehet megtakarítani. De azért gondolkodjunk el, minden így igaz?


Idézzük csak fel a sokat szajkózott számokat: egy jó izzólámpa csak 4-5 százalékos hatásfokkal állít elő látható fényt, míg a „maradék” 95-96 százalék gyakorlatilag hőenergia, ami nem hasznosul. Ezzel az erővel a szalonnasütést is betilthatnák, hiszen a tábortűz hőjének csak igen kis hányada hasznosul a zsír kiolvasztása stb. formájában. Akkor miért is olyan nagy tragédia ez a számunkra? Az EU lakosságának több mint fele az év nagy részében lakásonként 10-15 kilowatt hőteljesítménnyel szokott fűteni. Tényleg akkora baj, hogy e fűtési teljesítmény 2-3 százalékát néhány villanyégő által kibocsátott, tiszta elektromos energiával előállított hő adja esetleg egy füstölgő kályha helyett?

A korszerűnek mondott világítóeszközök többsége nem alkalmas a rövid idejű fénykibocsátásra. Mire egy kompakt fénycső beindul, majd végre teljes fényerőt bocsát ki, sok-sok másodperc telik el. Ezalatt az idő alatt csak áramfogyasztás van, fény formájában történő energiahasznosítás alig. Ha nem sokkal ezután kikapcsoljuk a lámpát, akkor az energiamérlege katasztrofális lesz. Nem beszélve arról, hogy ezen világítóeszközök nem viselik el a sokszori ki-be kapcsolgatást – éppen ezért a dobozokon feltüntetett összes adat folyamatos világításra vonatkozik. Fényerejük nem szabályozható. Maga a kibocsátott fény sem olyan, amit szeretünk. Vagy találkozott már valaki olyan emberrel, aki jól érezte volna magát a korszerű „lámpák” fényében?

A kompakt fénycsövek – a dolgok fizikája miatt – higanyt tartalmaznak, igaz igen keveset. Ezt az erősen mérgező anyagot lehetetlenség 100%-ban újra begyűjteni (a lámpák eltörhetnek, a szemétbe kerülhetnek stb.) Az izzólámpákban nincs az egészségre káros anyag. Akkor miért kell betiltani? Miért kell emberek ezreitől (még Magyarországon is!) elvenni a munkájukat az izzólámpa gyárakban? Azt sem árt tudni, hogy nem csak az újfajta lámpák elektronikáját, hanem legtöbbször az egész eszközt Kínából importáljuk, ott ugyanis olcsóbb megcsinálni – vagyis ezek gyártása nem az „elavult” izzólámpa gyártó gépsorok helyén fog történni. És Kínában tovább fogják majd gyártani az izzólámpákat, melyeket EU-n kívüli kiruccanásaink alkalmával mi magunk is meg fogunk venni, hogy a megszokott meleg fény mellett olvasgathassunk, vagy foghassunk kedvesünk kezét. Sőt lefogadom: be fog indulni a csempészete is.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény