FőoldalArchívumMiniszterelnöki szinten a tudomány-, technológia- és innovációpolitika kormányzati koordinálása
2009. augusztus 07., péntek ::

Miniszterelnöki szinten a tudomány-, technológia- és innovációpolitika kormányzati koordinálása

A vállalati és tudományos szférát képviselő Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács (KuTIT) tagjai 2009. augusztus 4-én egy konzultáción vettek részt, melyen felszólalt Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter is


Mint minden fejlett gazdaság, így hazánk számára is a kutatás-fejlesztés jelentheti a kiutat a válságból. Azok kutatóhelyek, amelyek most is nélkülözhetetlen segítséget képesek nyújtani a vállalkozások fejlesztéseihez, megerősödve kerülhetnek ki a válságból az esetleges költségvetési megszorító intézkedések dacára is. Ehhez azonban szemléletbeli és kulturális váltás szükséges az innováció területén aktív szereplők részéről, amely összehangolt kormányzati intézkedésekkel hatékonyan elősegíthető mind hazai, mind európai uniós szinten.

A kormány tervei szerint az innovációs politikát és a tudománypolitikát a Kutatási és Tudománypolitikai Tanács hangolná össze, és egyben képviselné hazánkat a kutatás és fejlesztés területén a nemzetközi színtéren. A tanács a tudomány-, technológia- és innovációpolitika közép és hosszú távú kérdéseivel foglalkozna. Feladatai között szerepel többek között a tudományos utánpótlás képzéséről, az egyetemek és vállalkozások kutatási együttműködéséről, tudománypolitikai reformokról szóló javaslatok kidolgozása, a tudomány-, technológia- és innovációpolitikai stratégia végrehajtásának és a rendelkezésre álló költségvetési és uniós források felhasználásának ellenőrzése is.

Az elképzelések szerint a tanács elnöke a miniszterelnök, tagjai az érintett minisztériumok vezetői, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke, valamint a miniszterelnök által felkért négy vállalati és/vagy tudományos szaktekintély. A tanács, a tervek szerint, ez év szeptemberének első felében tarthatja alakuló ülését.

A mostani változtatásokkal a kormány célja a szakterület összehangolt kormányzati irányítási rendszerének kialakítása, a pályázati rendszer átláthatóbbá és hatékonyabbá tétele, a tehetséggondozás megerősítése és a szakterület iránti társadalmi elkötelezettség növelése.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény