FőoldalArchívumÚj korszak kezdődik a hazai informatikai és üzleti képzésben
2009. október 01., csütörtök ::

Új korszak kezdődik a hazai informatikai és üzleti képzésben

A hazai informatikai és gazdasági szektor legendás oktatási intézménye, a SZÁMALK a legmodernebb építészeti megoldásokkal, közel 3 milliárd forintból elkészült, új székházában folytatja több mint 30 éves működését.A cégcsoportként működő, az informatikai és üzleti továbbképzési piacon számos területen piacvezető SZÁMALK mellett a legkorszerűbb irodai és oktatási elvárásoknak megfelelő, új épületben kapott helyet a Magyarország első magánfőiskolájaként működő Gábor Dénes Főiskola is

Szeptember 10-én megnyitó ünnepségre invitálta a SZÁMALK a szaksajtót, amelyen az ELEKTROnet is részt vett. A B&D Commedia szervezésében rendezett eseményen a meghívó képviseletében Nyisztor József SZÁMALK-igazgató, dr. Zárda Sarolta, a Gábor Dénes Főiskola rektora, valamint meghívott előadóként Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere vett részt.
Az 1976-ban - a XI. kerületi Etele úti, kora legmodernebbjének számító irodaházában - indult SZÁMALK az akkor hazánkban újdonságnak számító informatika legkorszerűbb szakmai műhelye lett. A SZÁMALK a kezdetekkor széles portfolióval rendelkezett: hardver- és szoftverértékesítés, nagykereskedelem, tervezés és kivitelezés, közvetlen értékesítés, valamint oktatási szolgáltatások tartoztak az egyre bővülő cégcsoporthoz. A változó piaci és iparági igényeknek, továbbá a folyamatos fejlesztési kényszernek megfelelően a SZÁMALK fokozatos profiltisztításba kezdett, amelynek eredményeként alakult ki a jelenlegi, komplett oktatási csomagot kínáló szolgáltatásportfóliója. Ugyanakkor a méretgazdaságossági és szolgáltatásfejlesztési tényezők szükségessé tettek egy új, korszerűbb lehetőségeket és infrastruktúrát biztosító épület felépítését is. Ezért, míg az előző épület konferencia jellegű oktatásra volt berendezve, addig a saját erőből, közel 3 milliárd forintból felépült új, Mérnök utcai épületet kizárólag csúcsminőségű oktatási és tréningigényekre alapozva tervezték meg.
"A SZÁMALK-ra büszke a XI. kerület: több évtizedes működés után - a válság közepén -, magánintézményként, saját erőből tud új székházat építeni! Ez a teljesítmény minden oktatási intézmény számára követendő lehet" - méltatta a SZÁMALK teljesítményét Molnár Gyula, a kerület polgármestere. "Majd' minden vállalatnál akad olyan szakember, aki nálunk ismerte meg a számítástechnika világát" - kezdte az elmúlt évtizedek összefoglalását Nyisztor József, a SZÁMALK igazgatója. A SZÁMALK továbbképzési megoldásai ma már a szakma csúcsát jelentik: a teljes, közel 600-700 világszínvonalú terméket felvonultató termékpalettára a gyakorlatorientált szemléletmód jellemző. Ennek oka az, hogy komplex oktatási megoldásait a több évtizedes oktatás-módszertani tapasztalatra alapozva, az ügyfeleik és az iparág változó igényei szerint alakították és fejlesztették ki, másrészt az ún. hivatalos "dobozos" tréningekből sincs két egyforma. "Először megvizsgáljuk a vállalatot, a hallgatók összetételét, és felmérjük az egyedi igényeket, hogy megtudjuk, pontosan mire van szükségük" - fogalmazta meg Nyisztor József sikerük titkát.
Harmadik fontos tényező a SZÁMALK esetében, hogy a gyakorlati oktatáshoz legmegfelelőbb infrastruktúrával rendelkeznek: a magyarországi oktatóközpontok közül egyedülinek számít az az "élő" eszközpark, amely lehetővé teszi a hivatalos VMware és Cisco technológiai képzéseket és a kereszttechnológiák magas színvonalú oktatását - akár angol nyelven is. Mindehhez gyakorlati tudással és tapasztalattal rendelkező oktatókat foglalkoztatnak, akik a valós életben is az adott szakterületnek elismert szakemberei.
Ugyancsak a SZÁMALK versenyelőnyét erősíti más oktatási cégekkel szemben, hogy nagyobb létszám esetén - az igényeknek megfelelően - kihelyezett képzést is nyújtanak az ország egész területén. Emellett mobil eszközpark - virtuális hálózati eszközökkel és szerverparkkal kiegészítve - biztosítja ügyfeleinek, hogy bárhol, bármikor képesek legyenek oktatási elképzelésük megvalósítására.
A piaci igények hívták életre a kommunikációtól a tárgyalástechnikán át a felsővezetői coachingig számos területet magában foglaló menedzsmenttréning üzletágat, amely a SZÁMALK egyik legdinamikusabban fejlődő területévé vált az elmúlt évek folyamán a nagy- és középvállalati szegmensben.

Az épület Az épület
Ma már a SZÁMALK informatikai és menedzsment-továbbképzési megoldásai az európai oktatási piacon is megállják a helyüket. (Sőt, kombinált oktatási csomagjaik [technológiai képzés, menedzsment- tréningek, e-learning] révén a már meglévő, külföldről érkező megbízásaik mellett komoly piaci részesedés elérését tervezik Magyarországon kívül is.)
Habár a SZÁMALK új épületét még a hallgatók sem "lakták be", a cégcsoport máris a bővülést tervezi: elképzeléseik szerint 2010-ben készül el a SZÁMALKhoz tartozó szakközépiskolának, kollégiumnak és tantermeknek helyet adó, új épület, ugyancsak a Mérnök utcában. A szakmai ismertetést követően Nyisztor József bemutatta az épületet is a sajtó képviselőinek. A 8278 m2-es alapterületű épületet saját igényeik szerint terveztették, önerőből, minden támogatás nélkül.
Mérnök-tanterem Mérnök-tanterem
A GDF és a SZÁMALK képzéseinek is otthont adó épület legfontosabb paraméterei közé tartozik a passzív klímaként szolgáló, környezetbarát zöld tető, az energiatakarékos klímarendszer, az irodánként és tantermenként egyedileg szabályozható hőmérséklet, a hővédő üvegezés, az "önmagát hűtő" homlokzat, a természetes fényre épülő világítási rendszer, az IP-alapú telefonrendszer; a jelenleg alkalmazható legnagyobb (rézalapú) sávszélességű hálózat (10 Gibit/s); valamint az automatizált árnyékolórendszer. A SZÁMALK az új székház révén többek között az alábbi előnyöket nyújtja a képzéseken részt vevők számára: 34 - ebből 23 számítógépes - tanterem, 2 PLC-labor, 47 darab nagy teljesítményű szerver, 4 darab információs terminál, hálózati laboratóriumok, Gábor Dénes Főiskola Információs Központ az aulában a hallgatók és a képzéseken résztvevők számára, valamint 70 millió forint értékű szerverpark.
A SZÁMALK Zrt. keretei között működő, 1992-ben, a hazai informatika piac robbanásszerű elterjedésekor létrejött Gábor Dénes Főiskola (GDF) egyaránt sikertörténet a maga nemében, hiszen
"Magyarország első magánfőiskolájaként úttörő szerepet játszottunk a távoktatás módszertanának kifejlesztésében, elsőként alkalmaztuk az ISO-alapú minőségbiztosítást, a multimédiás tananyagfejlesztésünkkel pedig az Edumedia1 nemzetközi elismerését is kivívtuk" - mondta a székházavató sajtótájékoztatóján a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével idén elismert dr. Zárda Sarolta, a GDF rektora. Majd hozzátette, hogy a főiskola működési alapelve a rugalmasság, a folyamatos fejlődés és innováció. A megfogalmazott elvek pedig tetten érhetők a GDF eddigi eredményeiben: magánintézményként stabilan és gazdaságosan tud működni, államilag finanszírozott képzési helyeket is biztosít a hallgatóknak, továbbá távoktatás keretében a mai napig 1100 határon túli (erdélyi, szlovákiai és szerbiai) magyar diák képzését is megvalósította. Az informatikai felsőoktatás szegmensében megszerzett vezető szerepét a rektor reményei szerint tovább erősítik azok az oktatási módszertant célzó fejlesztési lépések, amelyek a legnagyobb szoftver- és hardvergyártókkal történő együttműködés keretében jöttek létre. Ilyen volt például a Microsoft kompetenciaközpont létrehozása, vagy az IBM és a Cisco speciális termékeire épülő oktatás bevezetése. (További információ 2009/4. számunk cikkében: Lambert Miklós: Szakmérnököt igényel a gazdaság, 55. oldal.)

A SZÁMALK Zrt. Magyarország egyik vezető oktatási intézménye. Képzési megoldásainak minőségére az oktatási és informatikai területeken szerzett 33 éves tapasztalata és nemzetközi kapcsolatrendszere adja a garanciát. Eredményeit és munkáját több neves hazai és külföldi díj és minősítés is fémjelzi. Számukra a legfontosabb az ügyfelek elégedettsége, amelyet minőségbiztosítási rendszerükben és minőségpolitikájukban is érvényre juttatnak, ezzel is garantálva a képzések magas színvonalát. Számos referenciával rendelkeznek az egyéni ügyfélkör és a különböző szegmensekben működő vállalatok informatikai, üzleti és menedzsmentképzéseinek területén.
A SZÁMALK Zrt. éves forgalma 1,5 ... 2 milliárd forint között, nyeresége 10 ... 20% között mozog. 2008-as 2,5 milliárd forintos árbevételét az épületeladás és az építkezés megkezdése is befolyásolta.

Mérföldkövek a SZÁMALK életében

1965 Megalakul az Infelor, a magyar szoftverfejlesztés bölcsője, a magyar szoftverexport (1970) elindítója
1966 Megalakul a SZÁMOK, a magyar informatikai szakképzés első intézménye
1973 Megalakul az OSZV, a magyar számítógépkereskedelem és -szerviz bázisintézménye
1976 A SZÁMOK-székház átadása (Etele út 68.)
1980 A SZÁMKI (Infelor) elsőként hozza be Magyarországra a Microsoft termékeit
1982 A SZÁMALK Állami Vállalat létrejötte a SZÁMOK, a SZÁMKI (Infelor) és az OSZV vállalatok egyesüléséből
1989 A SZÁMALK Open Business School Kft. létrehozása angol nyelvű MBA diploma kiadására távoktatással
1990 A SZÁMALK, a KFKI és a DEC megalapítják a Digital Hungaryt. Beindulnak az OpenVMS- és Digital UNIX-tanfolyamok
1991 Az Internatíonal Business School Kft. létrehozása, BA in Business Studies diploma kiadására az Oxford-Brooks University együttműködésében
1992 A Gábor Dénes Főiskola, az első magyarországi magánfőiskola alapítása műszaki és gazdasági informatikus diploma kiadására távoktatással
1993 A SZÁMALK Szakközépiskola létrehozása
1996 A SZÁMALK - University of Hertfordshire BSc, BA diploma kiadására kihelyezett tagozat megalakulása
1996 SZÁMALK - első magyarországi hivatalos Microsoft oktatóközpont és hivatalos Prometric vizsgaközpont
1997-1999 A SZÁMALK továbbképzési részleg megújulási folyamata
2000 Az International School of Buda pest angol nyelvű és két tanítási nyelvű általános iskola integrálása
2001 Megkezdik a Cisco-oktatást
2002 A fejlesztés, a disztribúció és az oktatási profil szétválása
2003 SZÁMALK - az első oktatási Microsoft Gold Partner cím megszerzése Magyarországon A SZÁMALK piacvezető a hivatalos Microsoft oktatási vonalon. Ezt a pozíciót azóta is őrzik.
2005 E-learning fejlesztői műhely létrehozása
2006 Hivatalos Oracle oktatóközpont
2007 A SZÁMALK OBS-integrálása, softskill és menedzsment tréningek továbbvitele Hivatalos Pearson VUE vizsgaközpont
2008 Hivatalos CompTIA oktatóközpont
2009 GDF-Microsoft Kompetencia Központ megnyitása
2009 Hivatalos Cisco és VMware oktatóközpont
2009 A SZÁMALK Mérnök u. 39. szám alatti új székházának átadása

1 Az 1995-ben alapított Edumedia díj az egyik legnagyobb elismerés a multimédiás termékek piacán

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény