FőoldalArchívumLátogatóban az AsystANT Kft.-nél
2009. október 01., csütörtök ::

Látogatóban az AsystANT Kft.-nél

Sorozatunk célja, hogy sikeres magyarországi elektronikai cégeket mutassunk be. Most egy kisvállalkozás eredményeit szeretnénk Olvasóink elé tárni.Az AsystANT Mérnöki Iroda Kft. fő tevékenysége hardver- és szoftverfejlesztés, üzemeltetési feladatok ellátása és informatikai tanácsadás. 2005 végén vált ki elődjéből és alakult meg 50 millió forint törzstőkével. A kiválást egy új termékcsalád megszületése és a megrendelések mennyisége tette indokolttá

Bár papíron csak 4 éve létezik a cég, élete és tapasztalatai azonban 1994-re mutatnak vissza - ezóta foglalkoznak informatikai rendszerek fejlesztésével. 2000 után a hardverfejlesztés terén elsősorban a speciális igények kialakítására alkalmas járműfedélzeti adatgyűjtő- és kommunikációs eszközök megvalósítására szakosodtak.
A Mérnöki Iroda 100% magyar tulajdonban van. Az öt tulajdonos közül kettő van jelen aktív napi szinten a cég életében: Marosfi Gábor műszaki igazgató, és Balázs Attila kereskedelmi igazgató. őket kérdeztük a Kft. tevékenységéről.

Moduláris flottaellenőrzés és menedzsment
Az említett új termékcsalád ötlete a GPS-en alapuló nyomkövetésre épül. A cég fejlesztőmérnökei mind a szoftverek, mind a szükséges hardverek kifejlesztésében és legyártásában közreműködnek.

A GPS modul A GPS modul
Az AsystANT-rendszer négy modulból áll. A GPS-modul használatával állandó felügyelet valósítható meg a járműflotta és a munkagépek felett, vektorgrafikus térképen nyomon követhető a járművek helyzete, bejárt útvonala. Online üzemmód esetében a GPRS-kapcsolat lehetővé teszi, hogy a diszpécserközpont a GPS-adatok alapján "élőben" kövesse a jármű mozgását, ami lehetővé teszi a dinamikus fuvarszervezést. Ez a kétirányú kommunikációs rendszer az, aminek segítségével a diszpécser adott esetben közli a gépjármű vezetőjével a megváltozott útvonalat, az új felkeresendő partnert. Ezen túlmenően lehetősége nyílik az előre kijelölt útvonal, valamint a megállások ellenőrzésére, illetve annak az igényekhez alkalmazkodó folyamatos áttervezésére.
A rendszer - működési mechanizmusából adódóan - automatikusan adminisztrál, regisztrál, így annak alkalmazója jelentős manuális adminisztrációs feladat elvégzésétől mentesül. A rendszer igény szerinti mérőberendezés (szondák, illetve biztonsági berendezések) jeleit képes rögzíteni és riasztást küldeni, amennyiben hibát, jogosulatlan felhasználót, indokolatlan jelszintváltozást (pl. üzemanyagszintváltozást - lopást), a kijelölt útvonaltól való eltérést észlel.

Az Agro modul a mezőgazdasági felhasználók számára kifejlesztett GPS-alkalmazás, valamint speciális adatkezelő és -kiértékelő rendszer. A mezőgazdasági gépekbe szerelt fedélzeti egység alkalmas RF-kártyás azonosításra, így az AsystANT rendszer elemeit (pl. üzemanyagkút) és a gépjárművet a jármű vezetője csak azonosítás után használhatja (indításgátlás). A modul hektárra vetített munkaórát, teljesítményt számol. Táblára, illetve részmunkára bontva kiszámítja a hektáronként felhasznált üzemanyagot. A kiértékelés során a rendszer a felhasználó igényei szerint táblaszintű kimutatásokat készít, amely a táblatörzskönyvvel együtt az egyes növényfajták termelési költségeinek pontos megjelenítését is lehetővé teszi úgy, hogy abban az anyag- és egyéb költségek mellett még a munkabérek is szerepelnek.

A dízelterminál belső felépítése A dízelterminál belső felépítése
A Diesel Terminal modul segítségével szabályozott, biztonságos és pontosan nyilvántartott formában kezelhető a vállalat üzemanyagkészlete. A rendszer korlátlan számú üzemanyagkút egyidejű kezelését teszi lehetővé, függetlenül annak földrajzi helyétől. A kommunikáció GPRS kapcsolaton, LAN segítségével vagy 2,4 GHz-es antennás kapcsolaton keresztül valósítható meg.

A Gate modul feladata a cég telephelyein a jogosulatlan belépés megakadályozása, illetve annak biztosítása, hogy minden dolgozó az előre definiált időintervallumban és csak a számára engedélyezett területekre léphessen be. A dolgozók azonosítás után (RF-kártya, PI-kód) léphetnek be a vállalat telephelyére. (A gépjárművek tekintetében mindez egy sorompós beléptetőrendszer formájában valósul meg.) Abban az esetben, ha bármelyik dolgozó háromszor sikertelenül próbálta azonosítani magát, akkor a rendszer erről az eseményről riasztást küld. Az itt tárolt adatok a vállalat más alrendszerei számára is a jogosultsági szintek figyelembevételével hozzáférhetőek: például a tárolt munkaidő adatait a rendszer közvetlenül átadja a bérszámfejtő program számára.


Rugalmasság a fejlesztésben és a gyártásban

A tulajdonosok és a munkatársak egyértelmű és - nem titkoltan - hosszú távú célja az ügyfelek professzionális kiszolgálása, amelyet a termékek kiváló minősége támaszt alá. A piacon napjainkban nincs jelen más ilyen komplex program, ahol az ügyfél a meglévő GPS-eszközét bővíteni tudná más modulokkal. Más esetekben, ha a vállalkozó bővíteni akar, úgy cserélni kell az alapeszközt is - az AsystANT-nál erre nincs szükség. "Legfontosabb előnyünk, amelyet kiemelnék, az eszközeink rugalmassága, fejleszthetősége. Így amikor kell, megbízóink egyedi kéréseire egyedi megoldásokat szállítunk" - mondta lapunknak Balázs Attila, a kereskedelmi igazgató.
A vállalkozás által kínált berendezések mindegyike - kivéve a GPS- és GSM-modulokat - saját gyártásból, összeszerelésből származik. Az alkalmazott hardverek, az azokat működtető programok 100%-ban hazai fejlesztésűek. A vállalkozás mérnökei kifejlesztettek egy olyan, mikrokontrolleren futó alkalmazást és annak műszaki hátterét, amely kezeli, összefűzi és irányítja a berendezés részét képező GPS-és GSM-modulok munkáját, a bejövő analóg és digitális jelek fogadását és a digitális kimeneteket. A hardvert beszerelés előtt az ügyfél igényeinek megfelelően modifikálják. Az egyes készülékektől beérkező adatokat a cég szakemberei az ügyfél által adott megbízásnak megfelelően egy másik saját készítésű szoftverrel feldolgozzák és felhasználásra átadják.


Piaci helyzet, jövőbeni tervek

Amikor a Mérnöki Iroda megalakult, azzal a ténnyel kellett szembesülniük, hogy a külföldi konkurenciák a fuvarozói piacot nagy százalékban már leterítették. Ezért specializálódott a kft. az építőipari és mezőgazdasági szakterületre. A mezőgazdaságot illetően az Agro modulegységük révén gyorsan piacvezetőkké váltak. Ami az építőipart illeti, itt a beépített gépszám alapján lettek az elsők a sorban. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a kifejlesztett rendszer bármely vállalatirányítási szisztémát ki tud szolgálni.
A cég vezetői felismerték, hogy a nehéz piacra jutási körülmények között nem elegendő a produktum egyszeri értékesítése. Ezért a vásárlóiknak adatfeldolgozást, kiértékelést is kínálnak, így téve teljessé a termékhez kapcsolódó szolgáltatásaikat.
Napjaink nehéz gazdálkodási körülményei indokolják, hogy 2009-re árbevétel-növekményt nem terveznek, céljuk, hogy tartani tudják a 2008-as magyarországi értékesítési szintet. Kitörési pontnak az export ígérkezik: eredményekkel kecsegtető tárgyalásokat folytatnak horvát és szlovák partnerekkel.


Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény