FőoldalArchívumElkészült a 10 milliomodik starter motor a Bosch miskolci gyárában
2008. december 11., csütörtök ::

Elkészült a 10 milliomodik starter motor a Bosch miskolci gyárában

A tízmilliomodik indítómotor
Három év alatt megtízszereződött a termelés Miskolcon.Legurult a 10 milliomodik starter a Bosch Energy and Body Systems Kft. gyártósorairól. A terméket Klaus Leupold, a Bosch miskolci autóelektronikai gyár igazgatója adta át Káli Sándornak, Miskolc város polgármesterének, aki beszédében a Boscht a térség zászlós hajójának nevezte.


Image Image
Klaus Leopold gyárigazgató átadja a 10 milliomodik starter motort Káli Sándor polgármesternek
Klaus Leupold elmondta: „2005-ben gyártottuk le az 1 milliomodik startert és 3 év alatt már tízszeres mennyiséget tudunk felmutatni, ami az autógyártók egyre intenzívebb érdeklődését igazolja. Mostanra eljutottunk oda, hogy Európa összes országába valamint Ausztráliába és az USA-ba is szállítjuk termékeinket. Így a legnagyobb európai és japán gyártók autóiban megtalálhatóak a Miskolcon készülő önindítók."
A gyárigazgató azt is elmondta, hogy a starter motorokból naponta mintegy 15 000 darabot gyártanak személyautók és haszongépjárművek számára egyaránt. A hagyományos „R" és „CV" starterek mellett az eddigi legmodernebb technológiának számító SSM starter motor is szerepel a termékpalettán, amelyet egyedülálló módon kizárólag a Bosch miskolci gyára termel a világon. Az úgynevezett start-stop technológiára épülő motor egy kiemelkedő Bosch fejlesztésnek számít, hiszen városi forgalomban akár 8%-kal kevesebb üzemanyagfogyasztás és CO2 kibocsátás realizálható a termék segítségével az autó típusától függően. A termék gyártása mellett a fejlesztés is Magyarországon folyik, a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjában.

Image Image
A BMW az SSM indítómotort használja
Az SSM motor legnagyobb vevője a BMW Csoport, akik az egyes sorozatot követően tavaly óta már a négyhengeres hármas, és az új MINi modellekbe is ezt a technológiát építik be. Klaus Leupold utalt arra is, hogy a starter motorok gyártása a miskolci üzem egyik fő tevékenysége lett az egyre növekvő kereslet miatt. A starterek mellett a gyár tevékenysége kiterjed a villamos komponensek (klimabefúvók, klimaszervók, ablaktörlő-mechanika) gyártására is.
A Bosch 2005-ben alapított Mechatronika Tanszéket a Miskolci Egyetemen, ahol mostanra a nappali tagozatos képzés is beindult. A vállalat célja, hogy a műszaki felsőoktatást támogassa és a piac igényeihez idomítsa. Az egyetemről kikerülő jól képzett mérnökök előtt folyamatosan nyitva áll a Bosch mindkét gyárának kapuja ahol mind a fejlesztésben mind pedig a gyártásban várják a villamos és gépészmérnöki diplomával rendelkező szakembereket.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény