FőoldalArchívumA szélessáv jövőjét mutatta be az Ericsson
2008. november 26., szerda ::

A szélessáv jövőjét mutatta be az Ericsson

A Full Service Broadband kamion
2008. október 21-én a budapesti Infoparkban állomásozó Ericsson „Full Service Broadband" feliratú kamionjában négy fontos technológiai területen (mobil szélessáv, LTE, IPTV (IMS, Mobil TV, MeOnTV), GPON infrastruktúra) élő példákon keresztül mutatták be a legújabb és a jövőben megjelenő mobil és vezetékes szélessávú távközlési megoldásokat, illetve az azokra építhető szolgáltatásokat.


Image Image
Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója a sajtó képviselői előtt elmondott köszöntőjéből kiemelhetők a következők:

A berendezések multimédia kapcsolata növekszik. A szélessávú technológiák közül a „mobile broadband" emelkedik legsikeresebben. Fontos irány: a jövőben egyetlen közös elérési hálózat lesz, sokféle szolgáltatással. Az IPTV terén az Ericssonnak előnyére szolgál a Tanberg megvétele és az, hogy a vállalat saját IPTV köztesszoftvert (middleware) fejlesztett ki. Az IMS (Internet Multimedia System) a közeljövő távközlési hálózatainak a szabványa. Az Ericsson a mobilszolgáltatókkal közösen kidolgozott LTE (Long Term Evolution) technikai megoldásának általános szabványosítása folyik, még 3-5 kell ahhoz, hogy globálisan felfutó szolgáltatás legyen. Úttörő megoldásoknak számít az Ericsson által kidolgozott első 10 gigabites GPON for IPTV, illetve az első VDSL2 „outdoor" megoldás.

Éry külön szólt róla, hogy az IMS egyesíti a multimédiás szolgáltatásokat és a különböző vezetékes vagy mobil szélessávú elérési megoldásokat.

Kiemelte, hogy az Ericsson egyesítette az IMS rendszert az otthoni elektronikus szórakoztató berendezéseket összekapcsoló DLNA (Digital Living Network Alliance) szabvánnyal. Ennek egy megvalósítási példáját említette: távoli mobiltelefon készülékről fotók feltöltése otthoni kiszolgálógépre, majd azok nézegetése az összekötött televízió képernyőjén. A GSM hálózatoknak a jövőbeni szerepéről azt mondta a vezérigazgató, hogy azok együtt fognak működni a kialakuló új hálózatokkal. Szó volt még arról, hogy Mobile Broadband néven kíván az Ericsson más chipgyártókkal együttműködve, a noteszgépekbe beépíthető, HSDPA sebességű SIM rádiós integrált félvezető lapkával a piacon, a notebook gyártóknak beépítésre ajánlva, megjelenni.

Tallózás a bemutatón hallottakból, látottakból:

1. Migráció a hosszú távú jövőbe – LTE
A mobil szélessáv Magyarországon már a kisebb településeken is kibontakozóban van, a szolgáltatók egyre nagyobb lefedettséggel és növekvő sebességgel léptek elő internetszolgáltatóvá. Ma a 14,4 Mibit/s letöltési sebességgel működő HSPA technológiánál tartunk, és a további fejlődési lépcsők 21 Mibit/s és 42 Mibit/s sebességet biztosítanak 5 MHz spektrumban. A mobil szélessáv fejlődésének következő lépése, az LTE, amelynek már első verziójában 150 Mibit/s a sebesség 20 MHz széles frekvenciatartományban.

Image Image
Az Ericsson MSR berendezése

Az Ericsson multistandard rádiós (Multi-Standard Radio, MSR), azaz a több rádiószabványt egyetlen egységben egyszerre kiszolgálni képes berendezését, az RBS 6000 rádió-bázisállomást is bemutatta a kamionos roadshow során. Az RBS 6000-rel megoldódik a mobil szélessáv migrációs dilemmája: a meglévő HSDPA hálózatok továbbra is kiemelkedő minőségben üzemeltethetők és további bevételi forrásokat biztosítanak, nincs szükség a még nem kiforrott, szoftverrádiós technológiai váltásra.

2. IPTV infrastruktúra
Az Ericsson „szélessávú" kamionjában információt kaphattak az érdeklődők a Magyarországon is jól ismert EDA – szolgáltatói Ethernet portfólió elemeiről. Ezek között található az EDA1200 kis- és közepes kapacitású ADSL2+, VDSL2 valamint optikai és elektromos FE/GE pont-pont hozzáférési rendszerről; EDA1500 nagy kapacitású GPON optikai hozzáférési rendszerről, amelynek központi oldali eleme az akár 7000-nél is több előfizetőt is képes kiszolgálni.

Image Image
Az Ericsson IPTV megoldása

Az Ericsson IPTV megoldása, amely a tévé infrastruktúra területen piacvezető Tanberg Television vállalat felvásárlásával vált teljessé, a technológia lehetőségeit kihasználva nagyon sok további kényelmi eszközt biztosít a tévézők számára, és jelentős előnyöket biztosít a szolgáltatóknak. Az bemutató a világon elsőként kifejlesztett IMS alapú IPTV rendszernek is helyt adott. Elhangzott: az IMS segítségével az Individual TV Experience (Egyéni TV-élmény) jövőképe tömeges, piaci realitássá válhat. AZ IMS vezérel mindenféle multimédiával kapcsolatos kommunikációt. Lehetőséget ad a sok különféle gyártótól származó eszköz média megosztására akár az otthonon kívül (például zeneszám letöltése mobilra az otthoni rendszerekről). A multimédia és a kommunikációs szolgáltatásokban rejlő újszerű lehetőségeket is bemutatta be az Ericsson-kamion, az IMS, IPTV és a DLNA által összekapcsolt otthon segítségével.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény