FőoldalArchívumEgységes frekvencia-elosztás az Unióban
2008. október 30., csütörtök ::

Egységes frekvencia-elosztás az Unióban

A távközlési szolgáltatások szabályozásáról fogadott el jelentéseket az Európai Parlament szeptember utolsó hetében.A képviselők egy független, szakértő, tanácsadó testület létrehozását szorgalmazzák (Európai Hírközlési Szabályozók Testülete, BERT), amely a nemzeti hatóságok munkájának, szabályozásának összehangolásával biztosítaná a tisztességes versenyt és a magas minőségű szolgáltatásnyújtást az EU-ban.


A képviselők elfogadták, hogy uniós szinten kell optimalizálni az amúgy tagállami hatáskörbe tartozó rádiófrekvencia-kiosztást, hogy megfelelően tudják ellátni a vezeték nélküli szolgáltatások (mint egyebek mellett a rádió, a mobiltévé, a szélessávú internet és például a műholdas navigáció, a légiirányítás, az időjárás-előrejelzés, az e-kormányzás, e-egészségügy) igényeit, úgy, hogy ezek közben ne zavarják egymást.
Az irányelvtervezet szerint a tagállamoknak biztosítaniuk kellene, hogy bármely technológia, illetve szolgáltatás használhassa az elektronikus hírközlési szolgáltatások számára elérhető bármely frekvenciát, összhangban a nemzeti frekvencia-kiosztási tervekkel, és a Nemzetközi Hírközlési Unió szabályozásával.
Az EP egy véleményadó jelentést is elfogadott az analógról digitális műsorszórásra való átállás miatt felszabaduló frekvenciák felhasználásáról. Az új technológiával 2012-ig a korábban használt frekvenciák mintegy háromnegyede megüresedik. A jelentés szerint a felszabaduló spektrum felosztásának szempontjairól uniós szinten kell dönteni. Az EP ezen „digitális osztalék" felhasználásának összehangolására jogszabályjavaslatot vár a Bizottságtól.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény