FőoldalArchívumKína saját LCD gyártást akar
2009. szeptember 30., szerda ::

Kína saját LCD gyártást akar

Kína folyadékkristályos-képernyő gyártó üzemek telepítésére próbálja rávenni a külföldi cégeket. Célja, hogy saját síkképernyőt gyártó ipart hozzon létre. Jelenleg mindössze három, ötödik generációs technológiával rendelkező üzem működik az országban és termelésük messze elmarad a piaci igényektől. Az ötödik generációs LCD-paneleket gyártó üzemek többsége számítógép monitor méretű panelek előállítására alkalmas.

A vidéki lakosok elektronikai cikk vásárlásait állami támogatásokkal ösztönző gazdaságélénkítési programnak köszönhetően ugrásszerűen megemelkedtek a kínai tévékészülék gyártó vállalatok LCD-panel vásárlásai külföldön, ami egy alapvető problémára irányította rá a figyelmet: az ország ki van téve a külföldi lapképernyő-gyártók szállításainak, így az LCD-panelek áringadozásának is.

Peking már hosszabb ideje foglalkozik az LCD-gyártó ipar felfejlesztésével, de a terv csak az idén emelkedett a gazdaságpolitikai prioritások közé. Áprilisban rendeleteket bocsátottak ki az elektronikai informatika-technológiai ipar fellendítésére, beleértve állami pénzek felhasználását is és a tőkepiaci finanszírozások bátorítását a lapképernyő gyártó beruházásokhoz. Később a kormány pontosítást is kiadott a preferált informatikai beruházások felsorolásával, amely egyebek között a fejlett LCD-gyártó technológiát, lapképernyős tévémodulok és tévékészülékek gyártását tartalmazta.

A kormány által nyújtott olyan ösztönzők, mint az adókedvezmények, alacsonyabb közmű díjak és mérsékelt ingatlan árak a hatalmas kínai piac csábításával együtt egyre ígéretesebb lehetőséget kínálnak a külföldi vállalatok számára. Augusztus végén jelentették be, hogy az LG Display több mint 3 milliárd dolláros beruházással épít új LCD-panelgyártó üzemet Kína déli részén. A vállalat az ázsiai országban folyamatosan növekedő keresletet tervezi kielégíteni. Az LG mellett a Samsung és a Sharp is jelezte már, foglalkozik egy kínai panelgyártó üzem létesítésével, azonban további részletekkel egyik cég sem szolgált. Mindkét cégnek van már panelösszeszerelő üzeme a világ legnépesebb országában, azonban itt csak a végszerelés zajlik, magukat a paneleket a Dél-Koreában működő gyárakból szállítják ide, ami igen hosszú és költséges folyamat. Az ágazati szakértők szerint azonban az ország a nagyvállalatok által tett beruházási szándéknyilatkozatok sokasodása ellenére sem válik jelentős LCD-gyártó tényezővé a belátható jövőben. Kína késői belépése az LCD-gyártásba, a szükséges fejlett technológiai ismeretek hiánya, valamint a külföldi gyártók féltékeny igyekezete a technológia ismeretekkel járó profitráta megőrzésére továbbra is gátat szabnak az iparág felfejlesztésének.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény