FőoldalArchívumRobog a NYÁK-expressz
2010. december 21., kedd ::

Robog a NYÁK-expressz

Ismerős helyen járok, ismert arcok, falak, gépek. Lapalapítónkkal, Sós Ferenccel készülök interjút készíteni a rendszerváltáskor oly sikeres nyomtatottáramkör-gyártó cég Thaly Kálmán utcai kisüzemében

A kezdetek
- A cégalapításról és a kezdeti évekről Sós Ferenc tulajdonos-ügyvezetőt kérdezem:
- A céget 25 éve 1985. november 26-án alapítottuk társammal, Tóth Istvánnal Áramkörtechnika GMK néven. Akkoriban ez merész magánkezdeményezésnek számított, mai kifejezéssel - a HP, Microsoft és egyebek mintájára - amolyan ˝garázscégként˝ jött létre. A rendszerváltás utolsó éveiben még éltek (bár egyre kevésbé virágoztak) a tervgazdálkodás rendszerében alapított nagy nyomtatottáramkör-gyártók, mint a Videoton, Orion, Sárisáp, MEV, Vilati üzemei, amelyek fő jellemzője volt a nagy sorozatú és meglehetősen hosszú határidőre történő gyártás. Ez a fejlesztés ellen hatott, ahol mindig csupán néhány darabra volt szükség, de gyorsan.
Azután jött a rendszerváltás, a gmk társasági forma megszűnt, a cég 1990-ben - jogutódként - kft.-vé alakult. A piacgazdaság gyors reagálású gyártást igényelt, a gazdasági szempontok felülírták a párthatározatokban megfogalmazott célokat, a jó minőséget egyúttal gyorsan is kellett elkészíteni. Ilyen megfontolásokkal született a cégnév: NYÁK-Expressz Kft., amely mind a mai napig ˝fogalom˝ a szakmában. A korabeli "Robog a NYÁK-Expressz"˝ szlogen szállóigévé vált, az ügyfél 6 órán belül megkapta a fejlesztéséhez szükséges nyomtatott áramkört.

A sikeres évek
- A kezdeti sikerek persze kötelezettségekkel is jártak. Hogyan vette az új kft. az akadályokat?
- Ami jó volt a gmk-s időkben, az hamar elavulttá vált. Ha a NYÁK-Expressz versenyezni akart a "nagyokkal", akkor technológiát kellett fejlesztenie. Ehhez pedig korszerű berendezésekre volt szükség. A műhelynek teljesítenie kellett az ÁNTSZ szigorú előírásait, a hagyományos kézi tervezés ma már a múlté, hiszen mindenki számítógépet használ, a kezdetben floppilemezen hozott fájlok ma már interneten érkeznek, amelyre ki kellett alakítani a fogadókészséget - fejti ki Sós Ferenc.
- Hogyan hálálta meg a piac az erőfeszítéseket, milyen eseményekben mérhető a siker?

A Privátexpo nagydíja A Privátexpo nagydíja
- Örülök a kérdésnek, mert bár nem kenyerem a dicsekvés, jó beszélni az elismerésről. 1991-ben, amikor talán a legnagyobb sebességgel száguldott a NYÁK-Expressz, rendezte meg a VOSZ (Vállalkozások Országos Szövetsége) és az NGKM (Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma) a Privátexpo kiállítást, amelyen nagydíjat nyertünk.
- Hogyan hatott a díj a piacpolitikájukra?
- Megváltoztatta, hiszen az elismertség ismertségbe váltott, sok új ügyfélre tettünk szert, és persze fokozódtak az elvárások is, a szűkebb nyákgyártói szakmán kívül megismert a tágabb szakma is. Így azután további merész vállalkozásokba kezdhettünk. Ennek egyik eklatáns példája az ez évben megalapított szaklap, a MARKinfo, amely a szakmai környezet sugallatára hamarosan ELEKTROnet névre változott, és ha ezt akkor nem tesszük, most ennek az interjúnak egy másik szaklapban kellene megjelennie. De megtettük, és a nyákgyártó üzem nyeresége egy részének nagy szerepe volt az ELEKTROnet piaci elismertetésében.
- Csak a szaklapunk köszönheti születését a cégnek?
- Nem! Felismertük, hogy az országnak abban a történelmi időszakban az új piacot kellett felépítenie, amely a privatizáción és a versenyhelyzeten alapul. Abban az időszakban, amikor a beáramló külföldi nagytőke, a multinacionális gyártóipar európai színvonalúra emelte elektronikai iparunkat, szükség volt a fórumokra, ahol az információcsere, kereskedelmi kapcsolatok, tudástranszfer működik. 1995-ben megkezdtük a tavaszi Hungelektro, illetve az őszi Hungamat kiállításaink szervezését, amelyek nyolc éven át az elektronikai iparban vezető szerepet játszottak. Biztos anyagi háttérrel tudtunk konferenciákat szervezni, növelve külföldi elismertségünket. Mindezek nem jöhettek volna létre a NYÁK-Expressz működése nélkül.

A levilágítás A levilágítás
... Hol tart ma a vállalkozás?
- A nehéz gazdasági feltételek ellenére működik. A lap új tulajdonossal megáll a saját lábán, így manapság pusztán a gyártásra koncentrálunk. A nyolc fővel dolgozó, valódi ˝mikrovállalkozás˝ teszi a dolgát. 5 éve a cégnevet SOS PCB Kft.-re változtattuk, de az üzem neve NYÁK-Expressz maradt.
- Milyen technológiával működik ma a vállalkozás?
- Üzemünk évi 300 ... 500 m2 nyomtatott áramkört gyárt, normál ólommentes galvántechnológiával, min. 0,4 mm-es furatokkal és 0,2/0,2 mm-es vonalsűrűséggel. A 6 órás expressz sebességet ma is vállaljuk. A piac igényli a komplex szolgáltatást, tervezéstől a kivitelezésig.

A galván-sor A galván-sor
- Változott-e az ügyfélkapcsolati rendszer a kezdetek óta?
- Igen, mégpedig, az igények változásával. Forgalmunk mintegy 80%-át interneten bonyolítjuk, de megmaradtak a régi módszerek is. Kérésre a kész paneleket házhoz szállítjuk, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a személyes kapcsolatok ápolásával hűséges ügyfeleink szeretnek minket, a szó szoros értelmében.
Búcsúzóul sok sikert kívánunk! A SOS PCB Kft. fontos szerepet tölt be az elektronikai alkatrész-gyártás területén.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény