FőoldalArchívumMennyire legyen tiszta a beültetett és beforrasztott panel?
2009. november 04., szerda ::

Mennyire legyen tiszta a beültetett és beforrasztott panel?

A címben szereplő kérdésre sok gyártó keresi a választ, mely a beültetett panel tisztaságát szeretné megvizsgálni, meghatározni. Több szabvány is létezik, amely ezzel a problematikával foglakozik és különböző folyamatokat ad meg a tisztaság meghatározására.A szabványokban különböző módszereket ismerhetünk meg, amelyekkel a beültetett, beforrasztott paneleket tesztelhetjük, ezek azonban sokszor idő- és költségigényesek. Ebben a cikkben bemutatunk néhány alternatív tesztelési módszert, amelyek ára kedvezőbb, és gyártás közben is egyszerűen és hatékonyan alkalmazhatóak

Mikor szükséges a felületi tisztaság?
Egyik eset az, amikor a beültetett panelt később valamilyen bevonóréteggel látják el. A megfelelő tisztasággal biztosítani lehet, hogy a bevonat tartós legyen. Másik eset az, amikor az áramkörnek változó klimatikus viszonyok között kell működnie. Ellenkező esetben hibás működéshez vezethet a kúszóáramok és az elektrokémiai migráció megjelenése.

Mely szabványok vonatkoznak erre a szakterületre?
A következőkben felsoroljuk a vonatkozó szabványokat:

  • IPC J-STD-001 "Requrements for Soldered Electrical and Electronic Assemblies" - az áramkörök gyártásának módszerei és követelményei.
  • IPC A-610 "Acceptabiltiy of Electronic Assemblies" - az elektronikai szerelvények elfogadhatósága.
  • IPC TM 650 "Test Methods Manual" - a különböző tesztmódszerek összefoglalása.
  • IPC TP 1113 "Circuit Board Ionic Cleanless Measurement: What does it tell us?" - az ionikus szennyeződések mérésére szolgáló módszerek és korlátaik, valamint a különböző folyasztószerek hatásai.
  • IEC-68-2 a klímatesztek egy szabványosított módszerének összefoglalása.
  • GfKORR - vezérvonal a védőlakkok alkalmazásához és feldolgozásához. Kiegészítés az IPC-Hdbk-830-hoz és segít eldönteni, hogy a beültetett panel alkalmas-e a bevonatolásra.
Ahogy elöljáróban is elmondtuk, az áramkörök bevonatolása nagy tisztaságú felületet kíván. Ezen a területen több különböző szabvány is létezik, amely a különböző tisztasági fokokat definiálja.

Tisztasági követelmények a bevonatoláshoz
Három tényezőre kell fokozottan odafigyelni, hogy megfelelő bevonatot lehessen az áramkörön létrehozni:

  • ionikus szennyeződések, maradványok (aktivátorokból)
  • gyantamaradványok
  • lakk kikeményedése és megfelelősége

Ionikus szennyeződések, maradványok
A bevonat delaminációja A bevonat delaminációja
A higroszkopikus maradványok, mint amilyenek a folyasztószerekben lévő aktivátorok, magukhoz vonzzák a levegőből a nedvességet. Ez a nedvesség egyrészt a lakkozott áramkörök esetében, a lakk gőzáteresztő-képességének következtében, a lakk károsodásához, másrészt elektrolitok képződéséhez vezethet, amelyek elektrokémiai migrációt okoznak.
A forrasztásból származó aktivátormaradványok FluxTest-tel kékre színezve A forrasztásból származó aktivátormaradványok FluxTest-tel kékre színezve
Az aktivátorok kimutatására a Zestron egy egyszerűen alkalmazható és kedvező árú tesztkészletet kínál, a Zestron FluxTest-et. A FluxTest indikátor folyadéka segítségével az aktivátormaradványok megszínezhetőek. Az ionos szennyeződés mérésére szolgáló módszerekkel szemben, amelyek nem adnak információt az aktivátormaradványok elhelyezkedéséről, a FluxTest alkalmazásával azok elhelyezkedéséről is információt kapunk. Az elhelyezkedés alapján meg lehet becsülni, hogy azok mekkora kockázatot jelentenek.

Gyantamaradványok
A megbízható bevonat elkészítését a gyantamaradványok is akadályozhatják. Ebben az esetben a gyantamaradványok rosszabb nedvesítéshez és gyengébb tapadáshoz vezetnek. Az eltérő hőtágulás miatt ezek a lakkréteg károsodását (delamináció, repedés) okozhatják.
A Zestron a gyantamaradványok kimutatására is kínál egy egyszerűen használható, kedvező árú megoldást, az ún. ResinTest-et. Ez a gyorsteszt elszíneződéssel kimutatja a természetes és a szintetikus gyantát is.

A lakk kikeményedése és megbízhatósága
A felületen lévő szennyeződések mellett, amelyek a bevonat megbízhatóságát le tudják rontani, a lakk kikeményedése is döntő szerepet kap a megbízható védőréteg létrejöttében. Különböző faktorok megakadályozhatják a lakk megfelelő kikeményedését és ezáltal képesek megakadályozni egy megbízható védőbevonat kialakulását.

Összefoglalás
A költségigényes tesztek alternatíváját, más esetekben kiegészítőjét kínálja egyes esetekben az Inczédy & Inczédy Kft., a FluxTest és RosinTest gyártójának magyarországi képviselője.
Természetesen kínálatunkban megtalálhatóak a Vigon, Atron és a Zestron márkanevű tisztítószerek, amelyek alkalmazásával a fent tárgyalt szennyeződések megbízhatóan és hatékonyan eltávolíthatóak a beültetett és beforrasztott panelek felületéről. Kínálatunk részei az áramkörök bevonatolására szolgáló, Lackwerke Peters gyártmányú védőlakkok is.

Dipl.-Ing. Oliver Manger, Dr. Helmut Schweigart: Wie sauber müssen Baugruppen sein? c. munkájának fordításával és átdolgozásával

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény