FőoldalArchívumNedvességvédelem és hőelvezetés LED-eknél TWIN-CURE vastagréteg lakkal
2008. október 08., szerda ::

Nedvességvédelem és hőelvezetés LED-eknél TWIN-CURE vastagréteg lakkal

Ahhoz, hogy a LED-ek megbízhatóan működjenek kültéri alkalmazásoknál, például információs tábláknál, védeni kell őket az időjárási hatásoktól. Különösen kritikus lehet a párásodás, ami magas légnedvesség és gyors hőmérsékletingadozás esetén gyorsan kialakulhat.Noha a magas légnedvesség önmagában nem feltétlenül okoz üzemzavart, a páralecsapódás már kismértékű (> 2 V) potenciálkülönbség esetén is hidrolízishez és ezt követően elektromigrációhoz vezet. Igen rövid idő alatt kialakulnak a kúszóáramok és elektromos rövidzár keletkezik.


A magas légnedvesség és a páralecsapódások ellen egyidejű védelmet kínál az elektromosan szigetelő védőlakk. Páralecsapódás esetén azonban a lakk még ki van téve egy ozmótikus terhelésnek is. A védőlakk alatt visszamaradt vízoldékony szennyeződések, pl. különböző ionok a kézi forrasztás után, elősegítik a víznek a védőlakkon való átdiffundálását, ami adott esetben elektrokémiai migrációhoz, korrózióhoz, illetve korrózió által indukált kúszóáramok kialakulásához vezethet.

Image Image
1. ábra. Példa: elektronikai egység 40 °C, 100 %-os relatív nedvességtartalom esetén (Lackwerke Peters fotója)
A védőlakkok terhelhetőségének meg­ítélését lehetővé teszi a DIN EN ISO 6270-2 szerinti párásodás-teszt és az IPOC 9201 „esőerdőteszt". A vizsgálat során a vizsgált test folyamatosan kondenzált nedvesség hatása alatt áll (1. ábra), az ozmótikus hatásokkal szembeni ellenállóképesség mellett feszültség rákapcsolása és nedvesség/szigetelésellenállás mérése esetén a védőlakk elektromos viselkedése is értékelhető.
Kimutatható, hogy a behatolási idő általában 60 perc alatti, azaz az elektromos ellenállás csökkenését okozó ned­ves­ségfelvétel viszonylag gyors folyamat, percek alatt megtörténik.
Image Image
A TWIN-CURE® oldószermentes, vastagrétegű UV-lakk vízállósága ennél a vizsgálatnál lényegesen jobb eredményt mutat a hagyományos védőlakkoknál. Ez egyrészt a viszonylag magas fokú polimerizálódásra, másrészt a nagy, max. 50 µm rétegvastagságra vezethető vissza.
Optikai szempontból a TWIN-CURE® vastagréteg lakk, köszönhetően a rendkívül magas átlátszóságának és a sárgásodási stabilitásának, fenntartás nélkül alkalmazható. Sőt, figyelemmel a LED-ek hőmenedzselésére, a TWIN-CURE®-ral való kiöntés kifejezetten kívánatos.
A LED élettartama ugyanis döntő részben az üzemi- és a környezeti hőmérsékletektől függ. Az izzólámpáktól eltérően ugyan rendkívül ritkán fordul elő a teljes elsötétedés, inkább a fényerősség fokozatos csökkenése a jellemző, ezt azonban üzem közben egy hirtelen hőemelkedés erőteljesen fel tudja gyorsítani. Folyamatos nagy sugárzási teljesítmény esetén a keletkező hőt az áramkör maga vagy további hűtőtestek megbízhatóan el kell vezessék.
Modellszámítások azt igazolják, hogy a TWIN-CURE®-ral történő lakkozás javítja a hőelvezetést, ami 10-szer akkora, mint a levegőé, nagyságrendben megegyezik a kitöltőmasszáéval. A fém hűtőtestekhez viszonyítva a TWIN-CURE® vastagréteg lakk ugyan lényegesen gyengébb hővezető tulajdonságokkal rendelkezik, így azokat nem is tudja helyettesíteni, de ott, ahol fém hűtőtestek valami okból nem helyezhetők el, valamekkora hőelvezetést mégis tud biztosítani. A TWIN-CURE® kiváló kapilláris tulajdonságai következtében például lehetőség nyílik rések és köztes terek teljes kitöltésére, aminek következtében a hőellenállás ezeken a helyeken jelentősen lecsökken. Már egy részleges kitöltés is lehetővé teszi az alaplemezhez való jobb kötődéssel, valamint a megnövelt hőelvezető felülettel a hőmérséklet csökkenését.
További előnyt jelentenek a viszonylag alacsony gyártási költségek, az egyszerű feldolgozhatóság, valamint a kis súly.

További információ

.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény