FőoldalArchívumHogyan tovább Műegyetem?
2010. november 26., péntek ::

Hogyan tovább Műegyetem?

Ezzel a címmel rendezett konferenciát november 17-én a BME azon alkalomból, hogy a kutatóegyetemi rangjának megfelelő programot megvitassa és a anyagközönség elé tárja. A Központi Épület Dísztermében délelőtt megrendezett plenáris ülésen, majd a délutáni szekcióüléseken - meghívott előadókkal - hasznos tanácskozás folyt. A konferencia résztvevőit Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Denk András, a Magyar Mérnöki Kamara Felügyelő Bizottságának elnöke, valamint Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke köszöntötte. Hozzászólásukban a tudományos kutatás, a felsőoktatás és a mérnöki szakmák Műegyetemmel szembeni elvárásait foglalták össze

A Műegyetem kutatóegyetemi programja
A BME a kutatóegyetemi cím elnyerésével egyidejűleg Kutatóegyetemi Programot hirdetett meg. Ennek célja, hogy a BME - kutatóegyetemi kvalitásainak fejlesztése révén - küldetését az eddigiekhez képest magasabb szakmai színvonalon teljesítse. A program megvalósításához a következendő két évre 2.882.637.190 Ft uniós és hazai támogatást nyert. A 2010. július 6-án aláírt szerződés eredmény-mutatókat tartalmaz, amelyekhez tartozó, előírt határidejű teljesítések a projekt finanszírozásának feltételei.
A pályázat keretében a Műegyetem 5 kiemelt kutatási területet határozott meg:

  1. Fenntartható energetika,
  2. Járműtechnika, közlekedés és logisztika,
  3. Biotechnológia, környezet-, egészségvédelem,
  4. Nanofizika, nanotechnológia, anyagtudomány,
  5. Intelligens környezet és e-technológiák.
A BME valamennyi területen, un. horizontális programok keretében, fejleszti
  • a kutatási infrastruktúrát,
  • a humán erőforrást,
  • az együttműködési hálózatokat és a nemzetközi kapcsolatainkat, és
  • kutatás-fejlesztési programokat hajt végre.
A Műegyetem középtávú kutatási stratégiája
A pályázat keretében a BME megalkotta középtávú kutatási stratégiáját, amely szorosan illeszkedik az EU Lisszaboni Programjához, és a Kormány gazdaságfejlesztési stratégiájához. A stratégia mentén részletesen kidolgozott kutatóegyetemi fejlesztési programelemek megvalósítását az egyetem szervezeteit összefogó a BME egészén átívelő Egyesített Innovációs és Tudásközpont koordinálja.
A BME kutatás-fejlesztési eredményeinek hasznosítását segíti a technológiai és tudástranszfer folyamatok felgyorsítására tett intézkedés sorozat, amelynek keretében létrehoztuk a BME Technológia és Tudástranszfer Irodát. Az iroda működése lehetővé teszi, hogy a BME szervesen bekapcsolódjon a Széchenyi terv munkahelyeket teremtő innovatív kisvállalkozásokat segítő programjába, kutatási kapacitásának felhasználásával segítse azok termékeinek versenyképes fejlesztését és piacra jutását.

További információ

A konferencia résztvevőit Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Denk András, a Magyar Mérnöki Kamara Felügyelő Bizottságának elnöke, valamint Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke köszöntötte. Hozzászólásukban a tudományos kutatás, a felsőoktatás és a mérnöki szakmák Műegyetemmel szembeni elvárásait foglalták össze.
Péceli Gábor, a BME rektora ezzel kapcsolatban elmondta, hogy "Ez a megújulási program országos jelentőségű, mert a Műegyetemre - egyedülálló küldetésénél fogva - kiemelt szerep hárul az ország versenyképességét és fenntartható fejlődését elősegíteni képes szakértelem és szakembergárda biztosításában. Élvonalbeli, egyes területeken pedig nemzetközileg is jegyzett kutató és alkotó tevékenységet kell folytatunk, hogy folyamatosan képesek legyünk kreatív, innovatív K+F problémák megoldására, új termékek kidolgozására és kivitelezésére, valamint vállalkozásra is képes reálértelmiségiek magas színvonalú képzésére.
A rektor hangsúlyozta, hogy "A program karokon és szervezeti egységeken átívelő, az egyetemi szellemi potenciál jelentős részét megmozgató K+F projekteket nevesít, amelynek megvalósítása a belső és külső partnerek együttműködésén alapul. A jövőre vonatkozó tervek újrapozícionálják a Műegyetemet a partnerei számára, számos egészen új lehetőséget tárnak fel. A konferencia legfőbb célja a partnerkapcsolatok új alapokra helyezése."
A jövő Műegyetemét megvalósító, belső cselekvési program legfontosabb pillérei következők:

  1. A szervezeti és gazdálkodási kultúra folyamatos fejlesztése és monitorozása;
  2. A képzési programok folyamatos fejlesztése és minőségbiztosítása;
  3. A tudományos teljesítmény és alkotóképesség, valamint a K+F infrastruktúra és feltételrendszer fejlesztése;
  4. Elismert, és az ország versenyképessége szempontjából kiemelt K+F területek megfelelően fókuszált, minőségi fejlesztése;
  5. A tehetséggondozás és a kutatói-fejlesztői utánpótlás nevelés megerősítése;
  6. A gazdasági szempontból is mérhető K+F tevékenység és kapcsolatrendszer fenntartása és bővítése.
A BME a jövő Műegyeteméről konzultáció sorozatot indít, melynek eredményeiről különböző csatornákon, kiadványokban és hasonló rendezvények keretében folyamatos tájékoztatni kívánja a közvéleményt.

A program megvalósítását a Minőségorientált, összehangolt oktatási és K+F+I stratégia, valamint működési modell kidolgozása a Műegyetemen c. TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR 2010-0002 pályázat segíti.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény