FőoldalArchívumÁtadták Magyarország első környezettudatos klímagyárát Perkupán
2009. november 03., kedd ::

Átadták Magyarország első környezettudatos klímagyárát Perkupán

Alternatív energiafelhasználásra alkalmas berendezések is kikerülnek a GenexAir üzemből.A magyar tulajdonú Genex Zrt. Perkupán építette fel Közép-Európa egyetlen klímagyárát, amelynek létrejöttével, közel 20 év után újra beindul a klímatechnikai ipar Magyarországon

A 2009. október 29.-én átadott, 3 milliárd forintos beruházásból létesült, világszínvonalú üzemből olyan geotermikus hőszivattyúk és speciális klímaberendezések kerülnek ki, amelyek a környezetvédelem korában, a fenntartható környezetre és a megújuló hőenergia termelésre adnak alternatívát.
A térségben az új munkahelyeket teremtő, környezettudatos gyárkomplexumot Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter avatta fel.

Az egykor a térség számos országát ellátó, jó hírű magyar klímagyártás és -fejlesztés közel húsz éve - a rendszerváltás idején - megszűnt. A magyar tulajdonú, több országban jelenlévő Genex cégcsoport Magyarországon hozta létre gyártóbázisát, hogy függetlenedni tudjon az ázsiai és nyugat-európai piacoktól, így az átadott klímagyárra alapozva új korszakot indít a hazai és régiós klíma iparban. A Genex hosszú távon itthonról tervezi ellátni a nyugat-európai piacot is.
Az átadást a sajtó nyilvánosságával rendezték, meghívott vendég volt Dr. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Gúr Nándor Edelény és térsége egyéni országgyűlési képviselője, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottság elnöke, Molnár Zoltán Perkupa polgármestere, Szabó József Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ igazgatója, valamint a tulajdonos és Bántó Károly vezérigazgató.

Bántó Károly, a Genex Zrt. vezérigazgatója Bántó Károly, a Genex Zrt. vezérigazgatója
"A válság ellenére is kitartottunk elképzelésünk, vagyis a hazai gyártás mellett, ami a magyar lakossági és ipari felhasználók számára kézzel fogható előnyöket jelent: az importot kiváltva könnyebbé és gyorsabbá tesszük az adott készülékek szállítását, és olcsóbbak lesznek az alkatrészek is" - mondta Bántó Károly, a Genex Zrt. vezérigazgatója.
A borsodi Perkupán, 3 milliárd forintos beruházással épült, 3 300 m2-es GenexAir Magyarország első környezettudatos klímagyára, amely Közép-Európában is az egyetlen (legközelebb Olaszországban és Németországban van hasonló üzem). A Genex 2006-ban indított projektje (30 %-ban) saját tőkéből, valamint MFB hitelből és állami támogatással valósult meg.

Feldolgozó gépek Feldolgozó gépek
Az Aggteleki Nemzeti Park környezetében álló világszínvonalú gyár 70 ezer m2-es ipari területen fekszik, ahol korábban anhidrid (gipsz)bánya és őrlőüzem működött, amelyet egy barnamezős beruházás során alakítottak ki, így az évekig sorsára hagyott, környezeti szempontból szennyező üzemet felszámolták, és a helyére a régió első környezettudatos klímagyárát építették fel.

Hőszivattyú blokk Hőszivattyú blokk
A GenexAir klímagyárban saját fejlesztésű vezérléssel, a legszigorúbb EU-s szabványoknak megfelelő, energiatakarékos és kiemelten környezetbarát klímatechnikai berendezéseket, folyadékhűtőket, saját fejlesztésű, az IT, szerver és telekommunikációs központokban használt ún. close controll klímagépeket, valamint alternatív energiafelhasználási megoldást biztosító - a gázfűtés kiváltására is alkalmas - (háztartási és ipari célú) geotermikus hőszivattyúkat gyártanak. A 3 fős elektronikai fejlesztő gárda Budapesten dolgozik. Terveikbe több év tapasztalatát építik be.

A munkát az év végén kezdik mintegy 25 fővel, amelyet a jövő év elején megdupláznak.
A közeljövőben az új gyárban helyet kap egy európai mércével is egyedülálló tesztlabor, ezzel a hazai klímatechnikai iparágban a kutatás-fejlesztési tevékenység újra fellendül, amelynek alapkövét a Genex számos, saját fejlesztésen alapuló szabadalma jelenti.

A szalagátvágás A szalagátvágás
Az ünnepséget szalagavató megnyitó zárta.

"Nemcsak a színünk zöld!"

A szélerőművek hamarosan energiával látják el a gyárat A szélerőművek hamarosan energiával látják el a gyárat
"Elkötelezettek vagyunk a fenntartható környezet és az alternatív energiatermelés gondolatának népszerűsítésében. Úgy véljük, hogy ezt hitelesen a lakosság és üzleti partnereink felé csak úgy tehetjük, ha termékeink mellett e szellemiséget az új gyárunk is tükrözi" - hangsúlyozta Bántó Károly. Ennek jegyében az üzemben a villamosenergia előállítására szélgenerátorokat és napelemeket, melegvíz előállítására pedig napkollektorokat telepítettek. Az így előállított energia normál összeszerelési technológia mellett gyakorlatilag a teljes napi működéshez biztosítja a szükséges energiát. A megfelelő szigetelési technológia és építőelemek használata mellett ugyancsak hozzájárul a gyárépület minimális környezetterheléséhez a padló és a falfűtést lehetővé tevő hőszivattyús fűtés-hűtés alkalmazása, amely hatásfokában kedvezően hasznosítja a bevitt energiát.
A modern gyár kellemes színfoltja a térségnek A modern gyár kellemes színfoltja a térségnek
A Genex gyára stabil munkahelyek megteremtésével segít Magyarország kiemelten magas munkanélküliségű régiójának helyzetén. Amellett, hogy a helyi lakosok munkalehetőséghez juthatnak, a beruházás minden járulékos hasznából is részesül a falu közössége (pl. továbbképzések, helyi adók, vagy az üzem miatt érkező vendégforgalom többletbevételei). A helyi ökoszisztéma fenntartása érdekében, illetve a környezettudatos gondolkodás részeként, az Aggteleki Nemzeti Parkkal és a Magyar Madártani Egyesülettel tervezett hosszú távú együttműködés első lépéseként a GenexAir klímagyár Madárbarát munkahely lett, amelynek feltételrendszerét a három szervezet közösen alakította ki.
Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az ünnepségen kiemelte: legfontosabb feladatunk a fenntartható fejlődés biztosítása, ebben pedig különösen fontos szerepet játszanak a nagyvállalatok, amelyek az alternatív energiaforrások használatával hozzájárulhatnak szén-dioxid kibocsátásunk csökkentéséhez.

A Genex Cégcsoport (www.genex.hu) a klimatizálás minden piaci szegmensének aktív és meghatározó résztvevőjeként Magyarország legnagyobb klímatechnikai gyártó és szolgáltató vállalata. 1995-ös megalakulása óta folyamatosan növeli pénzügyi és szakmai eredményeit. A Genex a második legnagyobb a lakossági klímaberendezések értékesítésében, egyes területeken pedig piaci részesedése abszolút piacvezető pozíciót jelent. Gyártási palettáján folyadékhűtők, geotermikus és egyéb hőszivattyúk szerepelnek. A vidéki kirendeltségek révén a legnagyobb létszámú hazai szervizhálózattal rendelkezik. Budapesti központja mellett 2004-ben megkezdte a külföldi leányvállalatok létrehozását: mára jelen van termékeivel Bulgáriában, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és 2009 év eleje óta az USA-ban is. A cég székhelyén a legmagasabb munkahelyi követelményeknek megfelelő 1000 m2-es iroda, 200 m2-es bemutatóterem, és 2000 m2-es raktárterület is hozzájárul az ügyfelek, partnerek magas színvonalú kiszolgálásához. A cég erőssége az egyedi igények kezelésében, a megrendelő-központú szemléletben (pl. 4 órán belüli kiszállás) és az alacsony árszintben rejlik.
A Genex által gyártott geotermikus hőszivattyúk - amelyekkel télen fűteni, nyáron pedig hűteni lehet - hasznosítják a talajvizek vagy a környező levegő hőenergiáját. A Genex termékeinek gazdaságossága hűtési vagy fűtési teljesítményükben mérhető, hiszen szemben a hagyományos megoldásokkal, itt egységnyi villamosenergia bevitele esetén 3,8-5,4-szeres többletteljesítmény érhető el.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény