FőoldalArchívumSzékfoglaló előadás az MTA-ban
2010. november 04., csütörtök ::

Székfoglaló előadás az MTA-ban

Október 28-án tartotta Dr. Székely Vladimír, az MTA rendes tagja székfoglaló előadását a Magyar Tudományos Akadémián "A mechanikai mozgás ˝vak˝ mérése MEMS-ekben" címmel. Az előadást nagyszámú hallgatóság - pályatársak, tanszéki kollégák, barátok - kísérte figyelemmel

Az előadás első részében az előadó bemutatta a MEMS-eket, a mikroelektromechanikai szerkezeteket, mint az elektronika egyik legújabb vívmányát, amely a miniatürizálás sikeres módszere és eszköze. A MEMS-ekben létrehozhatók nanoméretekben mechanikai szerkezetek, motorok, fogaskerekek stb., amelyeket elektrosztatikus erőhatással lehet működtetni. Kimutatta, hogy a méretek csökkentésével a működés hatékonysága harmadik hatvánnyal nő, tehát az ilyen elven működő mechanikai szerkezeteknek fényes jövője van.
A fejlesztések komoly gátja, hogy a mozgás nehezen mérhető, nyílt szerkezetű modellezéssel, mikroszkópos megfigyeléssel lehet következtetni a zárt, tokozott MEMS eszköz viselkedésére.
Dr. Székely Vladimír székfoglaló előadásában módszert mutatott be a tokozott eszköz belsejében lejátszódó mechanikai mozgás "vak" mérésére, kapacitív modellezéssel, töltésmérésre visszavezetve a problémát.
Az előadást követően Dr. Gyulai József, aki az MTA részéről az esemény házigazdája volt, átadta a rendes tagságról szóló oklevelet.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény