FőoldalArchívumCAD/CAM vagy PLM?
2010. október 18., hétfő ::

CAD/CAM vagy PLM?

Ezt a kulcskérdést tette fel Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezetője az EuroCenter Óbuda Palace Cinemas moziban október 13-án megrendezett Perspektíva 2010 konferencia keretében megtartott sajtótájékoztatóján, amelyre meghívták a műszaki lapokat, így az ELEKTROnet is részt vett

Sallay Péter, a graphIT ügyvezetője Sallay Péter, a graphIT ügyvezetője

Az előadásokból kiderült, hogy a számítógépes tervezés területén - mint a műszaki gyakorlatban sok más helyen is - a rendszerszemlélet terjed. Adott konstrukcióban nagyon hatékony a CAD, amely a CAM révén a gyártásban is segít, de a piaci szempontokat, az általános összefüggéseket nem vonja be. A tervezés menetét tehát ki kell egészíteni a látókör szélesítésével. Erre szolgál a PLM rendszer (PLM: Product Lifecycle Management, azaz Termék Életciklus Kezelés), amely a berendezést végigkíséri az alkalmazás, a működés terjes folyamatában, segít a közben időszerű változtatásokban.
A legnagyobb hangsúlyt a Siemens PLM Software PLM rendszere, a Teamcenter kapta, amely olyan átfogó megoldást nyújt a különböző iparágak gyártó cégei számára, amelynek segítségével a termékek piacra kerülési ideje jelentősen csökkenthető, valamint a tervezés és a gyártás hatékonysága, a termelékenység növelhető. A rendezvény rávilágított arra, hogy mit is jelent a teljes körű termékélet-ciklus kezelés, illetve milyen módon valósítható meg. A résztvevők élő szoftverbemutatók keretében átfogó képet kaptak arra vonatkozóan, hogy egy vállalat életében milyen szerepet töltenek be a PLM megvalósítását támogató szoftverek.
Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta a céget a résztvevőknek. Elmondta, hogy a graphIT Kft. egy tisztán PLM fókuszú cég, az egyetlen olyan hazai vállalat, amely teljeskörű PLM megoldásokat nyújt a felhasználói számára. Az ingyenes 2D tervező szoftvertől kezdve a teljes integrált PLM rendszerig minden olyan termék megtalálható a cég portfóliójában, amelyek segítségével a teljes életciklus kezelés megvalósítható. A graphIT sikeres tevékenységét a 15 éves szakmai tapasztalat, az 1000-nél is több felhasználó, és a több mint 2000 ipari licenc igazolja, amely nem csak azt bizonyítja, hogy a graphIT PLM orientált csapata sikeres a termékek értékesítésében, hanem olyan szakmai háttérrel és feltételekkel támogatja partnereit, amely a hazai piacon kiemelkedő.
Colin Johnson, a Siemens PLM Software kereskedelmi igazgatója Colin Johnson, a Siemens PLM Software kereskedelmi igazgatója
Colin Johnson, a Siemens PLM Software régióért felelős kereskedelmi igazgatója bemutatta, hogy a Siemens azáltal, hogy 2008-ban megvásárolta a UGS szoftvereit, olyan megoldásokat tud nyújtani az egyes iparágak szereplőinek, amelyek nem csak a gyártási szakaszban támogatják a felhasználókat, hanem a tervezési fázisban is. Rávilágított arra, hogy a Siemens a PLM megvalósításának elkötelezett képviselője, és támogatója, hiszen valóban olyan megoldásokat nyújtanak a különböző iparágak számára, amelyek elősegítik a termék kezelését annak teljes életciklusán keresztül, már a projekttervezési szakasztól kezdődően, a gyártás megtervezésén keresztül, a valós gyártáson át egészen a minőségbiztosítási, karbantartási fázisig.
Az érdeklődök megismerkedhettek a Teamcenter szoftverrel, ezáltal a PLM valódi előnyeivel, alkalmazhatóságával. A graphIT Kft. szoftverspecialistái bemutatták egy konkrét munkafolyamaton keresztül azt, hogy miképpen segíti egy integrált PLM rendszer az egyes vállalati részlegek, a tervezői-, és gyártócsoportok, valamint a beszállítók gyors, rugalmas, és hatékony együttműködését, bebizonyítva azt, hogy a mai kiélezett piaci versenyben elengedhetetlen a korszerű CAD/CAM/PLM megoldások alkalmazása.
A Perspektíva rendezvények hagyományaihoz híven a plenáris szekciót követően a résztvevők érdeklődésüknek megfelelően szakmai szekciók keretében hallgathatták meg az egyes szoftverekkel kapcsolatos tudnivalókat, aktualitásokat. A különböző szekciókban a szoftvertámogató mérnökök bemutatták a Solid Edge ST3, az NX 7.5 és az Edgecam 2011 R1 új szoftververziókat, és azok újdonságait. A Tecnomatix szekció hallgatósága pedig megismerkedhetett a Siemens PLM Software digitális gyártási megoldásaival, és azok lehetséges felhasználási területeivel, alkalmazási lehetőségeivel.
A konferencia során a résztvevők globális képet kaptak arról, hogy egy egységes PLM rendszer keretein belül hogyan tud egy vállalat hatékonyabban működni, nagyobb termelékenységet elérni.

A részterületek további hírei:
A Chrysler a Siemens PLM Software megoldásait választotta
A Siemens PLM Software, a Siemens Ipari Automatizálási Divíziójának tagja és a termék életciklus kezelési (PLM) szoftverek és szolgáltatások világpiac vezető szállítója bejelentette, hogy a Chrysler, Dodge, Jeep, Ram Truck és Mopar járművek és termékek gyártója, a Chrysler Group LLC a Siemens PLM Software technológiáját választotta termékeinek tervezésére és fejlesztésére.
A Chrysler Group a Teamcenter szoftver - a Siemens PLM Software digitális életciklus kezelési megoldása - vállalati PDM rendszerként történő alkalmazását 2008-ban indította el. A Teamcenter egy olyan megoldás, amely lehetővé teszi a terméktudás egyetlen erőforráson történő tárolását, amely a termékfejlesztési folyamat során bármikor, és a vállalaton belül bárhonnan elérhető.
A Chrysler Group a Teamcenter mellé bevezette az NX szoftver alkalmazását is, amely a Siemens PLM Software digitális termékfejlesztési megoldása. A NX lehetővé teszi a mérnöki hatékonyság növelését, és segít létrehozni egy közös termékfejlesztési platformot.
"Ennek az eszköznek az integrációja lehetővé teszi számunkra, hogy az egyes mérnökcsoportok együtt dolgozzanak az új termékeken, amely jobb minőséget és gyorsabb piacra kerülést eredményez," mondta Scott Kunselman a Chrysler Group LLC Műszaki igazgatója.
"Az, hogy a Chrysler úgy döntött, hogy az eddig alkalmazott megoldásokat lecseréli az NX-re és a Teamcenterre, azt bizonyítja, hogy vállalatunk erőteljes, nyitott PLM platformot nyújt az autóipar számára," mondta Tony Affuso a Siemens PLM Software vezérigazgatója. "A Siemens PLM Software számára nagy megtiszteltetés, hogy a Chrysler partnerévé válhat, és olyan megoldásokat nyújthat számára, amelyek elősegítik az innovációt és az összetett adatok egyszerűbb kezelését, amelyek napjainkban a piacon maradás elengedhetetlen feltételei."
A Siemens PLM Software piacvezető technológiáit az autógyártók, és beszállítóik a csoportmunka megvalósítására, illetve a járművek fejlesztésére és gyártásának tervezésére alkalmazzák. Ezek a megoldások teljes mértékben kielégítik a vezető autógyártók igényeit azáltal, hogy a teljes fejlesztési folyamaton, és ellátási láncon keresztül lehetővé teszik a különböző részlegek együttműködését. A különböző mérnökcsoportok közötti korlátok leküzdése lehetővé teszi az információk valós idejű elérését, elemzések és szimulációk végrehajtását, ezáltal a hatékonyság nagymértékű növelését.

A Siemens bemutatja a Mechatronics Concept Designer-t
A Siemens PLM Software, a Siemens Automatizálási Divíziójának tagjaként, és a termékéletciklus-kezelő (PLM) szoftverek és szolgáltatások vezető értékesítőjeként, bejelentett egy új integrált géptervezési megoldást, amely elősegíti a szerszám- és gyártógépek fejlesztését, valamint támogatja a vállalatokat az értékteremtésben. A Mechatronics Concept Designer az új rendszertervezési megközelítésével új lehetőségeket jelent az ipar számára, mivel figyelembe veszi a felhasználói igényeket, illetve a tervezés korai szakaszában felmerülő problémákat, ezáltal elősegíti az egyre komplexebb szerszámgépekhez kapcsolódó összetett gépészeti, elektronikai és automatizálási feladatok szimultán történő tervezését és szimulációját. A könnyen alkalmazható, interaktív szimulációs eszközök a számítógépes játékok technológiájára épültek. A Mechatronics Concept Designer segítségével jelentősen csökkenthető a fejlesztési idő, valamint növelhető a termékminőség a teljes géptervezési ipar számára.
A Mechatronics Concept Designer egyidejű, párhuzamos munkát tesz lehetővé a gépészeti, elektronikus, szoftveres, és automatizálási területeken.
A Mechatronics Concept Designer, a Siemens PLM Software vezető CAD alkalmazásának, az NX szoftvernek egy új modulja, és amely együttműködik a Teamcenter szoftverrel is, a mai International Manufacturing Technology Show (IMTS - nemzetközi gyártási technológiai bemutató) elnevezésű rendezvényen került bejelentésre Chicagoban. A Siemens az új modulon kívül más, a szerszámgép iparban használható alkalmazások bemutatására is fektetett hangsúlyt az IMTS-en, például a Virtual Machine bemutatására is, amely egy szerszámgép szimulációs eszközkészlet, amely a Siemens PLM Tecnomatix nevű, digitális gyártási szoftvercsaládjának a tagja. A Virtual Machine lehetővé teszi az autóipari gyártó cégek számára a szerszámgépek virtuális verziójának létrehozását, amely segítségével maximalizálható a hasznos gépidő.
"A Siemens PLM Software Mechatronics Concept Designer megoldása lehetővé teszi a fejlesztő csapat korábbiaknál sokkal hatékonyabb együttműködését a teljes géptervezési folyamaton keresztül, ezáltal a hibák korán kiszűrhetők és javíthatók, még azelőtt, hogy költséges gyártási vagy felhasználói problémává válnának," mondta Dr. Siegfried Schmalzried, a svájci MAG Industrial Automation Systems igazgatója. "A modul felhasználói igényeket figyelembe vevő és kielégítő, kiemelkedően magas szintű fizikai szimulációs képessége sokkal nagyobb tervezési önbizalmat ad számunkra, ezáltal olyan tervezést tudunk végrehajtani, amely a magas minőség mellett, találkozik a vevői igényekkel, és elvárásokkal. Ez a kulcsa a szoros versenyhelyzetben történő helytállásnak."

Teljes, a szoftverbe integrált rendszertervezői szemlélet
Egy komplex szerszámgép fejlesztése során a vevők speciális, egyedi igényeinek kielégítéséhez szakértőkre van szükség a szerszámgép ipar egyes ágazataiból, beleértve a gépészetet, az elektronikát, valamint a szoftveres tervezést is. A hagyományos szoftverek nem veszik számításba az igényeket, valamint a "közös nyelv" hiánya is bonyolítja az egyes területek közötti integrációt, amely csak a tervezési folyamat végén valósul meg, amikor már a módosítások rendkívül költségesek és időigényesek lehetnek. A tervező szoftverek különbözősége, a gépek összetettségével kombinálva gyakorlatilag lehetetlenné teszi a virtuális szimulációt, valamint a különböző tervváltozatok kiértékelését, azonban ezek azok a lehetőségek, amelyek támogatnák a hatékony termékfejlesztési döntéshozatalt.
A Siemens PLM Software Mechatronics Concept Designer alkalmazása lehetővé teszi a különböző területek - gépészet, elektronika, szoftver, automatizálás - együttműködését. A modul rendelkezik az NX hatékony gépészeti tervező tulajdonságaival, emellett lehetővé teszi a felhasználók számára a különböző szenzorok és aktuátorok fejlesztését, amelyek egyszerűen kiválaszthatók és pozícionálhatók, amely egy jó alapot nyújt a villamosmérnökök számára az elektronika megtervezéséhez. Ez a fejlesztés lehetővé teszi a gépek műveleti sorrendjének meghatározását a szerszámgép iparban alkalmazható közös, standard formátumban.
A Mechatronics Concept Designer Teamcenterben, a világ legszélesebb körben alkalmazott PLM rendszerében, történő alkalmazása egy olyan integrált rendszerszemléletű megoldást jelent, amely a gép tervezését végigkíséri a koncepcionális tervezéstől egészen a megvalósításig. A fejlesztési ciklus kezdetekor a tervezők a Teamcenter tulajdonságait alkalmazzák az igények kezelésére és a rendszerek megtervezésére, ami egy funkcionális modell felépítését teszi lehetővé, biztosítva ezzel a vevői igények figyelembe vételét a tervezés során.
"A szerszámgéptervezőknek olyan fejlesztési metódusokat kell kidolgozniuk, amelyek a koncepcionális tervezéstől a részletesen kidolgozott tervekig haladnak végig," mondta Sal Spada, az ARC Advisory Group kutatási igazgatója. "Pontosabban, ezek a fejlesztési módszerek segítik a rendszerszemlélet kialakulását a tervezés korai szakaszában, emellett a funkcionális igények figyelembe vétele a bevezetés során elengedhetetlen a piacra kerülési idő csökkentésében, amely biztosítja, hogy az elkészült rendszer találkozik a vevői elvárásokkal."

Áttörő sikerek a szimuláció területén a videojátékok technológiájával
A Mechatronics Concept Designer a legmagasabb szintű modellezési és szimulációs tulajdonságokat tartalmazza, amelyek az NVIDIA PhysX technológiáján alapulnak. Ez a fizikai motor, amelyet az NVIDIA PhysX SDK-val fejlesztettek, ugyanaz a technológia, amelyet a mai modern videojátékokban is alkalmaznak. Ez az áttörő szimulációs technika megkönnyíti a tervalternatívák gyors létrehozását és interaktív validálását. A felhasználó képes befolyásolni a digitális gépmodellt a szimuláció futtatása közben is, ezáltal valós időben tesztelhetők a különböző inputok hatásai. A modell valós fizikai viselkedésének megvalósítása virtuális környezetben egy egyszerűsített matematikai modellre épül, amely lehetővé teszi a koncepció korai ellenőrzését, elősegítve ezzel az esetleges problémák kiszűrését, ami jelentősen olcsóbb, mint a valós rendszer hibáinak javítása.
"A Siemens PLM Software mindig azokat a módszereket kutatja, amelyek a vevők speciális igényeire összpontosítva nyújtanak értékteremtő megoldásokat felhasználói számára," mondta Joan Hirsch, a Siemens PLM Software terméktervezési megoldásokért felelős alelnöke. "A Mechatronics Concept Designer egy tökéletes példa az értékteremtő megoldások iránti elkötelezettségére, valamint az NX és Teamcenter szoftverek integrációjával az ipar legteljesebb géptervezési megoldását jelenti. A teljes rendszer virtuális környezetben történő szimulációja és validálása nem csak segít a felhasználóinknak a gépek gyorsabb fejlesztésében, hanem abban is támogatja őket, hogy nagyobb önbizalommal, és magasabb minőségben tervezzenek."

NX Imageware
Pontfelhők feldolgozása, manipulálása, formatervezés
Manapság egyre több cég lát fantáziát az ún. Reverse Engineering technológiában. Nehéz szép magyarsággal lefordítani a fent említett angol szakkifejezést, talán a "fordított mérnöki tevékenység" jól közelíti a megoldást. Az NX az első olyan tervezőrendszer, amelyben teljesen integrálva megtalálhatjuk az autóipar igényeinek kielégítésére több nagy szoftvergyártó rendszerét, mint pl. a most bemutatásra kerülő NX Imageware-t.

A Reverse Engineering szoftverek előtérbe kerülésének több oka volt. Az autóipar gyors fejlődésének hátterében mindig korszerű technológiák alkalmazása áll. A manapság divatosnak mondott autók formái mind-mind formatervező cégek műhelyeiben alakulnak ki, azokat akár kézzel, gipszben is megformázzák. Ezeknek a felületeknek a CAD/CAM rendszerekbe való átvitele régen nem volt egyszerű feladat, mivel egzakt megoldást nehéz volt találni az adatátvitelre.
Itt kerültek képbe a Reverse Engineering szoftverek, mint pl. az NX Imageware.
A folyamat röviden az, hogy az elkészült gipsz modellt az Imageware rendszerbe transzformáljuk úgy, hogy valamilyen szkennelt pontfelhőt készítettünk a 3D-s modellről egy mérőgép segítségével és erre a szoftverrel szabadformájú felületet feszítünk rá. Ezzel a metódussal aránylag jó közelítéssel határozhatjuk meg a CAD geometriát, amelyet akár megmunkálás tervezésre is tovább adhatunk egy CAD/CAM rendszernek. Mivel az Imageware integrált részét képezi az NX-nek, így a keletkező szabadformájú felület asszociatív marad mindvégig az eredeti modellel. Bármely felületi módosítást végzünk a modellen, az kihatással lesz a már elkészült folyamatokra, legyen az egy marási szerszámpálya vagy egy 2D-s rajz.
A legtöbb CAD/CAM rendszer rendelkezik pontfelhő beolvasását végző modullal, amelyek a pontokat úgy helyezik be a modelltérbe, mintha az egy objektum lenne. Ezek kisebb pontfelhők esetén aránylag jó megoldást adnak, de egy több millió pontból álló felhőnél a beolvasás végét jelenthetik, mivel nem erre a célra találták ki ezeket a modulokat.
Az NX Imageware ellentétben a CAD/CAM rendszerek beolvasási metódusával nem egyesével olvassa be a pontokat, hanem egységben kezeli őket. Ez a beolvasásnál is megmutatkozik, mivel a már említett nagyságú pontfelhő importálása a CAD/CAM rendszerek szakmoduljába akár egy órát is igénybe vesz, az Imageware ezt töredék idő alatt, akár fél perc alatt is elvégzi.
A másik probléma a pontfelhők kezelése a beolvasás után. A CAD/CAM rendszerek a sok objektum egyidejű mozgatását, forgatását nehezen kezelik le, a pontfelhőre egy felület ráhúzása pedig már elérhetetlen feladatnak bizonyulhat ilyen nagyság esetén.
Az Imageware lehetőséget biztosít a pontfelhők gyors és hatékony kezelésére, a pontok szükség szerinti redukálására, szűrésére, így a feladat minősége szempontjából mindig a legoptimálisabb megoldást hozhatjuk létre.
Visszatérve a kezdetekhez, a pontfelhők létrehozására több lehetőség kínálkozik. Egyik legelterjedtebb megoldás a 3D-s szkennelés. Többféle lehetőség közül választhatunk, legyen az a legkorszerűbb lézer szkenner, kamerás vagy optikai fejes szkenner, de használhatunk hagyományos eljárásokat is, mint például egy mérőgépbe befogott tapintófej.
Ezek a gépek mind-mind 3D-s koordináta geometriákat adnak ki, amelyet az NX Imageware-be többféleképpen vihetünk át. A legtöbb neves gyártó mérőgépének interfésze megtalálható az rendszerben, ilyenkor nincs szükség semmilyen más adatformátumra, közvetlenül be lehet olvasni a pontfelhőt a szoftverbe.
Akkor sincs semmi baj, ha csak egy text fájlban a 3D-s koordináták vannak meg, ilyenkor delimiteres olvasással építi fel a pontfelhőt a rendszer.
A legtöbb CAD rendszer felől is érkezhetnek natív adatok, mivel ezeket is közvetlenül tudja olvasni az Imageware, de iges, stl, stb. szabványos formátumok is importálhatók.
A pontfelhő beolvasása után megkezdhetjük a munkát, akár a felhő nagyságának redukálásával, lehatárolásával, vagy akár egy szabályosnak tűnő alakzat létrehozásával. Metszeteket képezhetünk a pontfelhőn, így egy olyan pontsorozatot kapunk, amelyre szplájn görbéket fektetve az alakzatot jó közelítéssel leírhatjuk.
Másik lehetőség, hogy egy ún. Uniform felületet fektetünk a beolvasott pontfelhőre. Ennek az a jellemzője, hogy felületet pontosan ráilleszthetjük a mért pontokra. Természetesen minden mérésben lehetnek apró hibák, így ha a mérés során keletkeztek olyan pontok, amelyek kilógnak a sorból, akkor a felületben torzulások alakulnak ki. Ezeket a pontokat vagy kiszűrjük és eltávolítjuk a pontfelhőből, vagy egy határértéket adunk meg százalékosan az egymás mellett lévő pontok távolságára, így ha a határérték fölé kerül valamely pontok távolsága, azokat az Imageware automatikusan kiszűri a pontfelhőből.
Ha már elkészült a szabadformájú felület, akkor is van lehetőség ennek módosításra. Bármikor lekérhetjük a felület kontrolpontjait és ezek egyesével, vagy akár csoportos megfogásával a kívánt irányban módosíthatjuk a felületet.
A felület minőségéről természetesen árnyékolt képi megjelenítéssel is meggyőződhetünk. Ilyenkor különféle megjelenítési módok választhatók, legyen az egy alap árnyékolt megjelenítés vagy egy textúrákkal és háttérrel ellátott, saját környezetében illusztrált bemutatóterem.
Ha analitikus módszerrel kívánjuk a felületet ellenőrizni, erre is ad megoldást az NX Imageware. Különféle színekkel jelöli meg a rendszer azokat a helyeket, ahol hibát észlelt. Egy speciális szűrő segítségével ezeket a színekkel határolt szigeteket külön tudjuk választani az elkészült felülettől és más eljárással újabb, már megfelelő minőségű felületet hozhatunk itt létre.
A Reverse Enginnering használata egyre több iparágban jelenik meg, legyen az a már említett autóipar, de több megoldás született már az orvosi gyógyászatban, játékgyártásban, csomagolóiparban, vagy akár a gyors prototípus gyártás során. A CAD/CAM rendszerek rendelkeznek pontfelhők beolvasását és kezelését támogató modullal, de egy határon túl azok már nem adnak elfogadható megoldást. Az Imageware-t kizárólag erre a feladatra fejlesztették ki és az ipar bevált megoldása lett, integrációja pedig tovább növeli az NX termékek előnyét ezen a piacon.

Tecnomatix Cinema - műsoron a digitális gyártási megoldások
A graphIT Kft. által forgalmazott Tecnomatix termékcsalád a termelő és logisztikai cégek hatékonyságnövelési igényeit elégíti ki gyorsan bevezethető, gyors megtérülésű szoftvermegoldásokkal. A Tecnomatix termékeket olyan neves cégek használják a napi termelésben, mint az Audi, a Bosch, vagy a Mercedes.
A Tecnomatix termékek nagyobb hazai ismertségének érdekében a graphIT Kft. egy külön csatornát indított ezekről a termékekről a Youtube videó megosztó portálon Tecnomatix Cinema néven.
A Tecnomatix Cinema csatornán termékbemutatók, tippek és trükkök láthatók

  • a gyártervezésre szolgáló FactoryCAD,
  • a gyártási logisztikát támogató FactoryFLOW,
  • a folyamat-szimulációra és optimalizálásra szolgáló Plant Simulation
  • az ergonómiai tervezésre szolgáló Jack és
  • a robotprogramozás szabványának tekinthető RobCAD rendszerről.
A graphIT Kft. Tecnomatix Cinema csatornája a www.youtube.com/user/tecnomatixcinema címen érhető el.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény