FőoldalArchívumJubilál a Gamma Digital
2010. október 05., kedd ::

Jubilál a Gamma Digital

Szeptember 29-én sajtótájékoztató keretében jelentette be a Gamma Digital Kft., hogy a 90 éve alakult Gamma cég szellemi örökségének, a 45 éve létrejött Gamma Analcont szakmai munkájának folytatójaként 10 éve tevékenykedik. A kerek évfordulók és egy évtizedes fennállásuk szép teljesítménye a patinás cégnek, tevékenységének sokat köszönhet a mai hazai ipar is, nem is beszélve a XX. század derekán nyújtott teljesítményéről, amikor Európában "fogalom" volt néhány terméke (lőelemképző, Duflex fényképezőgép)

Dr. Szilassy László ügyvezető igazgató Dr. Szilassy László ügyvezető igazgató
A cégtörténetről, a vállalat kutatás-fejlesztéséről, termékeiről Dr. Szilassy László ügyvezető igazgató tartott előadást.
A Gamma Digital Kft. magyar tulajdonú kisvállalkozás, egy évtizedes fennállása alatt az ipari automatizálás számos területén meggyőző eredményt ért el. Fő tevékenységi köre a műszaki kutatás-fejlesztés, egyedi műszergyártás, ipari irányítástechnikai műszerek, berendezések gyártása, PLC és számítógépes rendszerek és szoftverek fejlesztése, valamint kapcsolódó számítás- és méréstechnikai szolgáltatások kivitelezése. Fejlesztései közül a GPRS egységért 2004-ben Industria különdíjat, az MKEH által validált SmartFlow áramlásszámító szoftverért 2008-ban Magyar Regula Nagydíjat, és Technika Innovációs Érmet, 2010-ben a Vasúti konténerátrakó lézerszkenneres pozicionáló rendszerért Technika Innovációs Oklevelet kaptak.

A Gamma Digital díjai A Gamma Digital díjai

A vállalat hagyományairól Léb György beszélt, aki a Gamma Csoport egyik elődvállalatánál, a Gamma Analcontban is tevékenykedett és a Gamma Digital első munkatársai között szerepel. Ebben az időben sok folyamatirányító műszer fejlesztésében vettek részt, főként az áramlásmérő rendszerekben.
Szilassy László továbbá elmondta, hogy három fő működési területük a gyógyszeripar, az élelmiszeripar és az energetikai ipar. Rendszerintegrációs tevékenységük eredményeképpen partnereiknek szállított ipari folyamatirányító rendszere a vállalatirányítási (SAP) rendszerekkel áll online kapcsolatban.
A globalizáció felértékelte a logisztikai tevékenységet, a gyorsasági igény, a sokféleség, a hibalehetőség növekedése miatt előtérbe került az automatizálás. A Gamma Digital Kft. MFCM rendszere a raktározástól a vezető nélküli targoncavezérlésen át a gyártási folyamat követéséig, a vállalatirányítási rendszer komplex kiszolgálását biztosítja. Jelen vannak a neves hazai gyógyszergyártó cégeknél (Richter Gedeon, TEVA, Chinoin, EGIS) és a magyar vegyipari nagyüzemekben (MOL, Linde, Messer) alvállalkozóként, saját fejlesztésű szoftverekkel és képviseleti tevékenység keretében forgalmazott termékek szállításával, valamint szerelési munkákkal. Részt vesznek beszállítóként több új beruházásban, rekonstrukciós munkában szoftveres megoldásaikkal, a mérőeszközök, berendezések kalibrálásában akkreditált laboratóriumuk szolgáltatásaival. Speciális szolgáltatásuk a mennyiségméréshez kapcsolódó méréstechnikai tanácsadás. Az autóipar Magyarország egyik húzóágazata, ahol rangot jelent beszállítónak lenni. Az autóabroncs gyártáshoz vezérlő szekrényeket, adatgyűjtő és energiamenedzsment rendszert szállítottak. A GM részére az Allison sebességváltó gyártósorba illesztették RFID-s azonosítóval működő gyártáskövető megoldásukat, és egy nyilvántartó szoftvert; valamint a tesztelő berendezésbe munkabiztonsági védelmi vezérlést. Számos erőmű szerepel a referencia listáikon. A Nyíregyházi Kombinált Ciklusú Erőműben az Emersonprocess beszállítójaként a Delta-V vezérlő szekrényeket szállították, karbantartják a Budapesti Erőmű mérőperemes gőz és gázmérő eszközeit, irányítástechnikai mérő- és környezetvédelmi monitoring rendszerét. A Mátrai Erőmű számára a kazán dob vízszintmérő rendszereit szállították, és a vízelőkészítő vezetőképesség-mérő hálózatot. Az élelmiszeripar és mezőgazdaság területein is aktív a jelenlétük. Sikeresen vettek részt a gabonasilók felügyeleti és vezérlő rendszereinek korszerűsítésében, az élelmiszeripari technológia üzemviteli feladataihoz irányítástechnikai készülékeket és gőz, gáz, energia mérőköröket szállítanak, méréstechnikai, kalibrálási szolgáltatást nyújtanak.
A sajtótájékoztatón bemutatkozott Lacz András metrológus is, aki a cég kalibráló állomásának munkáit koordinálja. A Kft. átlagéletkora fiatal, sok kezdő mérnök kezdte náluk pályafutását, mint pl. a sajtótájékoztatón bemutatkozó Völgyi Levente is.
A sikeres cég kiemelkedő tudásának köszönhetően baj nélkül vészelte át a válság évét, kevés cég mondhatja ezt el magáról.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény