FőoldalArchívumA Sharp új európai stratégiája - SHARP Innovation Forum 2010
2010. október 05., kedd ::

A Sharp új európai stratégiája - SHARP Innovation Forum 2010

A japán bázishelyű Sharp európai vállalata, a hamburgi székhelyű Sharp Microelekctronics (SME) szeptember 16-17-én tartotta szokásos éves rendezvényét, a Sharp Innovation Forum-ot, amelynek ezúttal a festői környezetű hamburgi Elb Lounge adott otthont. A kétnapos rendezvény nagymennyiségű információval szolgált az európai szaklapok képviselőinek. Az előadásokból kitűnt, hogy az elektronikai ipar túl van a válságon, az előadók inkább a tanulságokról számoltak be a változások, az innováció tükrében

A rendezvény talán egyik legnagyobb változása az volt, hogy míg a korábbi években jelentős számú távol keleti és amerikai meghívott volt, idén a Fórum Európára koncentrált. A konferenciát - immár hagyományos módon - egy független piackutató általános piaci helyzetet elemző előadása nyitotta meg.

Ankit A. Shukla, a Frost & Sullivan európai igazgatója Ankit A. Shukla, a Frost & Sullivan európai igazgatója

Ezúttal Ankit Shukla, a Frost & Sullivan piackutató cég európai ügyekkel foglalkozó igazgatója beszélt a válság után kialakult helyzetről, bemutatva az ipari automatika, a konyhai fehéráruk, és a szórakoztató elektronika új kihívásait, beszámolt olyan új piaci területekről, mint a védelmi ipar, a környezet- és egészségvédelem. A SMART Manufactoring útját járva a beágyazott elektronika tudást, intelligenciát visz gépeinkbe.

Az előadás angol nyelvű diái

David Woodward, a Sharp SME elnöke David Woodward, a Sharp SME elnöke

A Sharp általános cégbemutatóját a (tavaly kinevezett új) elnök, David Woodward előadása tartalmazta. Változott környezetünkben a cég alapvető motivációját a digitalizáció és mobilizáció adja, fejlesztéseiket erre koncentrálják.
A cég üzleti stratégiáját a független piackutatók (Gartner, ZVEI, ID Tech EX, Frost & Sullivan), valamint saját kutatásaik (SME Research) eredményeire alapozza. Erőfeszítéseik meglátszanak az élenjáró világméretű kutatásokban, mint az Energy Harvesting, a Smart Grid stb. Üzleti filozófiájukban visszatérő és meghatározó momentum a cég 1915-ös megalapítása, ahonnan nevét is kapta: Tokuji Hayakawa megalkotta először a világon azt a tollat, amely mindig éles maradt: Ever Sharp Pencil. A 21. században ezt a filozófiát kell alkalmazni a környezeti tényezőkre. A három favorizált szakterület a LED, az LCD és a szolár technika. Ennek tolmácsolásához hozta Mikio Katayama japán elnök üzenetét, amely az új európai üzleti stratégia alapját képezi.

Az angol nyelvű előadás diái

A nyitó előadásokat követően alkalmazástechnikai előadásokat hallottunk. A három témakör a mikroenergetika, a háromdimenziós megjelenítés és a HMI (Human Machine Interface = ember-gép kapcsolat).
A mikroenergetika területéről Frank Schmidt, a német EnOcean cég alapító elnöke beszélt a mikroenergetikai alkalmazásokról, az "energia szüretelés" (Energy Harvesting) technológiájáról. Az elektronika viszonylag új üzletágába a Sharp is jelentős fejlesztéssel szállt be, különösen az RFID technológia területén. Ehhez a témakörhöz kapcsolódott Sven Johansen előadása is, a kisfogyasztású kijelzőkről és a napenergia hasznosításról, és Patrick Delmer, az Arrow disztribútor munkatársa előadása az erős napfényben is olvasható LCD kijelzőtechnikáról.
A háromdimenziós megjelenítők fejlesztése és gyártása nem új a Sharpnál. Néhány éve már cikkeztünk a "parallax barrier" technológiáról, amely az LCD kijelzőbe épített speciális rács segítségével két nézőpontból látható képekre bontja a kétdimenziós képet. Ha a két nézőpont közötti távolság az emberi szempár távolsága (6 ... 7 cm), akkor a két képből anyagunk háromdimenziós képet alkot, azaz sztereóban látjuk a síkbeli képet, speciális szemüveg és egyéb felszerelés nélkül. Ha a nézőpont-távolság ennél lényegesen nagyobb, egyazon kijelzőn két képet (műsort) nézhet két ember, különböző nézőpontból. A technológiát az évek alatt tökéletesítették, ma már mobiltelefonba, PDA-ba építhető kisméretű kijelzőket is gyártanak, és a display elforgatható, a sztereo hatás ezt követi. Hajo Koglin, az SME munkatársa a tévéadások sztereóvá tételéről, Lee Spencer (Sharp Laboratories) a mobil alkalmazásokról beszélt.
A harmadik témakör, az ember-gép kapcsolat szintén nagyon fontos, ne az embernek kelljen megszokni a gépek nehézkes kezelését, hanem a gép intelligenciáját növeljük felhasználóbarát szintre. Az SME munkatársai (Günter Wagschal és Harald Pietschmann projekt mérnökök) LED-es háttérvilágításról és HAP modulokról beszéltek (HAP = Home Amusements Processor, azaz egy 1 chipes grafikus kontroller IC), ami a Sharp-megoldásban azt jelenti, hogy az LCD panelre rá is építik a vezérlést. A Power Systemstől Holger Dziadek előadásában az érintőképernyőkről beszélt, amelyek nagyon népszerűek, PDA-któl a vandálbiztos készülékekig egyre több helyen használják. Az előadás áttekintette a szenzitív réteget tartalmazó rezisztív, kapacitív, a piezo elven működő panelek, valamint az akusztikus és infravörös hullám megszakításának elvén működő érintő-képernyők működési elvét, sok alkalmazási példával.

A kétnapos rendezvény sok újdonságot mutatott a világcég fejlesztéseiből.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény