FőoldalÜzletTények és számok az európai EMS iparról
2023. december 04., hétfő ::

Tények és számok az európai EMS iparról

A német in4ma piackutató és analizáló cég rendszeresen vizsgálja az európai EMS (electronic manufacturing services) iparág helyzetét. Ezúttal az EU-s elektronikai gyártóipar hektikus változásait vizsgálták az elmúlt időszakban. A gyenge világgazdaság, a magas energiaárak és egyéb tényezők csillapították, mérsékelték a keresletet az iparág termékei iránt. Így például a németországi 2023. júliusi rendelések az IT és az optikai berendezések ágazatában az előző hónaphoz képest 23,6%-kal csökkentek. Az elektromos berendezések esetében a visszaesés 16,7% volt.

Ugyanakkor más, jobb a helyzet az EMS szektorban. Vállalati információk szerint nem elegendőek a meglévő kapacitások, azonban a cégek nem tudnak elég gyorsan új gépeket beszerezni, és állások maradnak betöltetlenek. A tanulmányban fel kívánták deríteni, hogyan is néz ki összességében EMS cégek helyzete a folyó 2023-as évben? Ebben az iparágban is lassul a gazdasági teljesítmény?

A felmérést alapvetően németországi, ausztriai és svájci EMS-cégek körében végezték, de az analízis körébe bevettek négy, más országból származó vállalkozást is. Összesen 130 céget szólítottak meg, amelyeket forgalmuk és rendelésállományuk adatairól kérdeztek, 106 válaszolt érdemben. Ezen túlmenően előzetes értékelést is kértek a 2023 második félévére vonatkozó kilátásokról. Összehasonlításként felhasználták az európai EMS cégek nyilvános adatait is.

A jelentés nemcsak feldolgozza és értékeli a számszerű adatokat, de ismerteti a konkrét vállalati tapasztalatokat is. Így például az egyik nyilatkozó rendkívül élénk felfutást lát a légi ipari kereslet tekintetében, a megújuló energiák terén, az „okos irodai” eszközök vonatkozásában. Ugyanakkor jelentős visszaesést tapasztalnak a nagy tőkeigényű szektorok, mint pl. a lézeripar esetében. Vagyis egyértelmű tendenciát nem lehet felvázolni a második félév vonatkozásában. A várakozások szerint a nagyobb vállalkozások nagyobb ütemben fognak tudni bővülni, mint a kisebbek – ez utóbbiak tartanak leginkább a negatív tendenciáktól. Ez megjelenik a 2024. évi vállalati prognózisokban is: elhangzott olyan vélemény is, miszerint jövőre visszaesés várható az árbevételben. Ezt részben a gyengélkedő német gazdaságnak tudják be.

1.ábra. 106 EMS vállalat fejlődése 2023. első félévében

2.ábra. Európai EMS/ODM vállalatok kilátásai 2013-2023 (A 2021, 2022 év számai közel véglegesek.)

3.ábra. EMS / ODM piac alakulása 2013–2030

Képek forrása: in4ma „Facts and Figures of the European EMS Industry”

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény