FőoldalÜzletDöntött az EB az európai chipgyártásról
2023. május 02., kedd ::

Döntött az EB az európai chipgyártásról

Várhatóan 43 milliárd eurót fektetnek az EU félvezetőgyártásának megerősítésébe

Az Európai Bizottság ideiglenes megállapodásra jutott az európai chipekről szóló törvény feltételeiről, amelynek célja, hogy az évtized végére az EU piaci részesedése a félvezető-fejlesztésben, -gyártásban és az anyagellátási láncokban 10 százalékról 20 százalékra, azaz a kétszeresére nőjön.

Az Európai Bizottság három taktikát fog alkalmazni céljai eléréséhez. Az egyik a „Chips for Europe” kezdeményezés, amely az EU-ban a félvezetőgyártási kapacitások nagyszabású kiépítésének támogatására nyújt finanszírozást. A The Register azt írja, a kezdeményezést a chipgyártók már nagyon várták, mivel Európa-szerte bővítéseket terveznek. A második és harmadik kezdeményezés pedig az ellátási lánc biztonságára összpontosít. Konkrétan a térség külföldi gyáraktól való függőségének enyhítésére. „Európa jelenleg túlságosan függ a külföldön gyártott chipektől, ami a COVID-válság során még nyilvánvalóbbá vált”, olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A rendelkezés tervezet célja, hogy közvetlenül foglalkozzon ezekkel az aggályokkal azáltal, hogy európai gyárakat épít, és helyi ellátási láncot hoz létre, amely ellátja ezeket a gyárakat a működésükhöz szükséges alkatrészekkel és anyagokkal. Ennek érdekében az Európai Bizottság egy olyan monitoring- és válságkezelő rendszer létrehozását látja szükségesnek, amely „előre jelzi az ellátási hiányokat, és válság esetén válaszlépéseket tesz”.

Az Európai Bizottság szándékai szerint az „első ízben gyártott” létesítmények körét kiterjesztik a félvezetőgyártásban használt berendezéseket előállító létesítményekre is. Ez azért figyelemre méltó, mert bár a félvezetőgyártás intenzíven beruházásigényes vállalkozás, a folyamat az elektronikus tervezés automatizálási (EDA) szoftverektől kezdve a konkrét IC gyártáshoz használt, több millió dolláros litográfiai gépekig sokféle technológiára támaszkodik.

Ebba Busch svéd energia-, üzleti és ipari miniszter szerint az új szabályok valódi forradalmat jelentenek Európa számára a félvezetők kulcsfontosságú ágazatában. A megállapodás gyors végrehajtása az EU függősét piacvezetővé, kiszolgáltatottsát szuverenitássá, kiadásait pedig beruházássá alakítja át – vélte.

Forrás: www.theregister.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény