FőoldalÜzletÚjabb hírek az Intel európai félvezetőgyártási tervéről
2022. április 11., hétfő ::

Újabb hírek az Intel európai félvezetőgyártási tervéről

Az első 33 Mrd€-ból a németek mellett az írek, a franciák és az olaszok is komoly beruházásokhoz jutnak.

eu intel

Az Európai Bizottság 2030 Digital Compass tervezetével összhangban jelentette be az Intel még tavaly ősszel, hogy a következő években 80 milliárd euróból tíz félvezetőgyárat építene, bővítene Európában. (A 2030 Digital Compass tervezet célja, hogy az EU a digitális szuverenitás jegyében 20 százalékost részesedést érjen el a csúcstechnológiás félvezetőipari termékek világpiacán. Ez egy évvel ezelőtt csak 9% volt, míg 30 évvel ezelőtt még 44 százalékos volt Európa súlya a globális félvezetőiparban.) Ennek részeként 7 milliárd eurót szán az írországi gyára kapacitásának megduplázására illetve a gyártósorok 7 nanométeres gyártástechnológiára való felkészítésére, de szó volt más országokban történő beruházásokról is.

Mint arról ezzel összhangban nemrégen hírt adtunk, egy új gyártási centrumot Németországban kíván az Intel kialakítani. Nem véletlenül esett Németországra a választás, hiszen itt van az európai élvonalbeli autógyártás központja, amely nagy felvevője lehet a termékeknek. Az újabb információk szerint Magdeburgban két gyárat is létesítenek, összesen 17 Mrd€ beruházással. Mintegy 3 ezer állandó munkahelyet hoznak létre, nem beszélve a sok ezer további munkahelyről a beszállítók és partnerek között. Csak az építkezések 7 ezer építőipari munkahelyet jelentenek.

A fent említett írországi 7 Mrd€-n felül a vállalat további 12 Mrd€-val emeli az ottani gyártóhelyének fejlesztésére fordított összeget is. Ezen túlmenően az egyéb európai telephelyek továbbfejlesztése is szándékukban áll. Így például Olaszországgal egy összeszerelő és csomagoló üzem létrehozásáról tárgyalnak, amelyik 4,5 milliárd eurós beruházást igényelne, és valamikor 2025 és 2027 között kezdené meg működését. Az Intel Franciaországban tervezi új európai kutatási központjának felépítését, ezer új csúcstechnológiai munkahelyet hozva létre. Szintén növeli majd a Lengyelországban működő laboratóriumának területét is, Spanyolországban pedig a Barcelona Supercomputing Centerrel közösen alapít egy másik labort.

A létesítmények változatos helyszínekre való kiosztása nyilván abban segíti a vállalatot, hogy több támogatáshoz jusson a különböző országokból. Ezt segíti az EB azzal, hogy enyhítette az iparági szereplőkre vonatkozó állami támogatás szabályait, megágyazva ezzel további 15 milliárd euró összértékű állami és magánbefektetésnek. Ugyanakkor az EU más csipgyártókkal is egyeztetéseket folytat és várhatóan a következő hónapokban ezek is hasonló bejelentéseket tehetnek.

Forrás: intel.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény