FőoldalÜzletMeghiúsul az ARM felvásárlása
2022. február 16., szerda ::

Meghiúsul az ARM felvásárlása

Nem valósulhat meg az eddigi legnagyobb felvásárlás a chipszektorban. Helyette tőzsdei kibocsátás jöhet szóba

„Jelentős szabályozói kihívások" miatt meghiúsul az ARM felvásárlása – jelentette be a céget korábban megvenni készülő Nvidia és a jelenlegi tulajdonosa, a Softbank. A részben készpénzzel, részben részvénnyel finanszírozni kívánt akvizíció értéke 66 milliárd dollár lett volna (amikor 2020-ban bejelentették még 40 milliárd dollár körül mozgott).

Már a 2020-as bejelentés óta nem nézték jó szemmel többen az Nvidia és az ARM egyesülését. A brit vállalat technológiáját használó Qualcomm és a Microsoft az elejétől fogva nyilvánosan a tranzakció ellen foglaltak állást. 2020. decemberében az amerikai szövetségi kereskedelmi hivatal (FTC) keresetet indított trösztellenes érvekkel, hogy megakadályozza a tranzakciót, 2021-ben pedig a brit versenyhatóság kezdett vizsgálatot az ügylet ellen. A felvásárlást jóvá kellett volna hagynia a brit, az EU, az Egyesült Államok és Kína versenyhatóságának is.

Mint ismeretes, az ARM Holdings elsősorban nem chipeket gyárt, hanem azok tervezésével foglalkozik, amiket licensz keretében tovább ad a partnereinek. Csaknem mindegyik nagy félvezetőgyártó vállalat az ARM ügyfele. A cég az alacsony energiafelhasználású chipekre fókuszál, amelyek iránt az elmúlt évtizedben megnőtt a kereslet, ahogy a processzorok hatékonyságára egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a gyártók, szemben az Intellel például, ahol a processzor nyers ereje számított inkább. Így például az ő nevéhez fűződik az okostelefon-processzorok magját adó chiptechnológia is.

Forrás: cnbc.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény