FőoldalÜzletChip-stoppal a háború ellen?
2022. február 15., kedd ::

Chip-stoppal a háború ellen?

Megtalálhatták, hogy mivel bénítható meg az orosz hadsereg – talán nem késő.

Fotó: ®Shutterstock

Komoly problémát jelent a Nyugat számára, hogyan akadályozzanak meg egy esetleges orosz-ukrán háborút. Ugyanis ha az általában alkalmazott gazdasági szankciókat vetnék be Oroszország ellen, akkor az fájdalmas választ adhatna: pl. beszüntetné a földgáz- és kőolajszállítmányokat Európába, vagy leállítaná egyes stratégia ipari fémek exportját.

A Washington Post híre szerint időközben szakértők egy csoportja talált egy olyan területet, ahol érzékeny csapást lehet mérni Oroszországra: a chipek és az elektronika. Bár Oroszország hírhedt arról, hogy jól képzett kiberkatonái vannak, hackerei a világ élvonalába tartoznak, azonban emögött nem áll jelentős hazai hardver gyártás, high-tech eszközöket szinte egyáltalán nem állítanak elő. Míg 30+ évvel ezelőtt a Szovjetunióban több, világviszonylatban kis-közepesnek számító félvezetőgyár volt, azonban ezek egy része csődbe ment, a maradék pedig nem tudott lépést tartani a technológiai versennyel, gyártmányaik elavultak. Még az orosz hadsereg legmodernebb drónjaiban is német, brit, svájci és dél-koreai chipek és alkatrészek vannak. Így ez a terület ideális lehet a szankciók számára. Oroszország nem juthat cserealkatrészekhez a már meglévő eszközeihez és az újak gyártása is nehézkessé válhat. Másrészt a már meglévő harceszközökben használt elemek is célponttá válhatnak.

Fotó: ®Shutterstock

A washingtoni tisztviselők által fontolóra vett szélesebb körű blokád értelmében az Egyesült Államok világszerte számos országot kényszeríthetne arra, hogy csökkentse az Oroszországba irányuló chipexportját azzal, hogy megtiltja nekik, hogy amerikai technológiát használjanak az orosz vevők számára készülő alkatrészek gyártásához. Mint ismeretes, a chipek előállítása során a gyártóberendezések irányításához a legtöbb helyen amerikai szoftvereket használnak. Ha valaki ezt a kitettségét csökkenteni akarta, akkor európai (vagy dél-koreai) szabadalmakra és programokra hagyatkozhatott. Vagyis pont azokról az országokról van szó, amelyeket leginkább érintene egy háború.

Ugyan elsőre nem tűnik túl hatásos lépésnek, hogy az oroszok által már megvásárolt és beépített nyugati alkatrészekre vezessenek be embargót, azonban mégis hatásos lehet. Egyrészt kockázatos úgy támadásba kezdeni, ha az eszközök javíthatósága nem biztosítható. Másrészt az informatikai eszközöknél mindig kitettséget és veszélyforrást jelent, ha valaki idegen technológiát alkalmaz, ugyanis azok gyenge pontjait egy gyártó könnyebben felismeri, mint aki alkalmazza.

Forrás: www.washingtonpost.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény