FőoldalÜzletBajban lehet a legnagyobb kínai chipgyártó
2021. november 18., csütörtök ::

Bajban lehet a legnagyobb kínai chipgyártó

Kulcsemberek távoztak SMIC igazgatótanácsából

A Reuters beszámolója szerint a vállalatot kulcspozícióban lévő szakemberek hagyták ott. Így például a Samsungot és a piacvezető tajvani TSMC-t egyaránt megjárt Liang Mong-Song, aki az igazgatótanácsi tagságot és a vezérigazgató-helyettesi posztot hagyja ott, hogy más feladatokra fókuszáljon a vállalaton belül. Más feladatkörbe kerül az eddig (nem-ügyvezető) igazgatói posztot betöltő Zhou Jie, illetve a hasonló feladatkört ellátott Young Kwang Leei is, továbbá Chiang Shang-Yi, aki korábban a TSMC kutatási és fejlesztési főnöke volt. Chiang Shang-Yi tavalyi leszerződtetését kulcsfontosságúnak értékelte a szakma, hisz a TSMC részben neki köszönheti az elmúlt években elért technológiai és gazdasági áttöréseket.

A fontos személyi változások hátterében vélhetően az amerikai kereskedelmi korlátozások állnak. Az Egyesült Államok kormánya szerint az SMIC a Kínai Néphadseregnek is szállít chipeket, ami "elfogadhatatlan kockázatokat" jelent az USA számára. Továbbá az USA kereskedelmi minisztériuma még 2020-ban határozatban írta elő az amerikai érintettségű beszállítóknak, hogy csak a kormány külön engedélyével értékesíthetnek chipgyártáshoz használt megoldásokat a Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) számára. Ennek értelmében egyes szereplők nem szállíthatnak a félvezetőgyártáshoz szükséges kulcsfontosságú berendezéseket az SMIC-nek. Ezért a cég kénytelen volt felfüggeszteni a fejlettebb, 10 nanométeres vagy annál kisebb csíkszélességű eljárások bevezetését.

A kínai gyártónak ez különösen fájó lehet, hisz továbbra is tetemes a technológiai lemaradása – mint erről az Elektronet 2020. évi 6. nyomtatott számában részletesen írtunk. A jelenlegi legfejlettebb, 14 nanométeres csíkszélességű eljárása nagyjából 5-6 éves hátrányt jelent a piacvezető TSMC-Samsung-Intel hármashoz viszonyítva.

Forrás: reuters.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény