FőoldalÜzletAz OTP is szuperszámítógépet fejleszt
2021. október 22., péntek ::

Az OTP is szuperszámítógépet fejleszt

A pénzintézet az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve fejlesztene egy szuperszámítógépet.

Szándéknyilatkozatot tett közzé a pénzintézet a BÉT honlapján, melyben egy szuperszámítógép-platformnak a fejlesztésére vonatkozó, az OTP Bank Nyrt. az ITM közötti megállapodásról adnak hírt. E szerint a rendszernek egy magyarul beszélő mesterséges intelligencia (MI) adná a gerincét.

Azt írják továbbá, hogy a szuperszámítógépet Magyarországon alkotnák meg, azért, hogy mesterségesintelligencia-alkalmazásokat fejlesszenek rajta. A közlemény szerint a szuperszámítógép lehetővé tenné az olyan mesterségesintelligencia-alkalmazások – így különösen magyar nagy nyelvmodell – kutatását és megvalósítását, amelyeket a későbbiekben mind köz-, mind üzleti célokra felhasználhatnának az állami és piaci, oktatási, tudományos szereplők is.

Mint azt a közlemény megemlíti, az MI a legújabb, úgynevezett GPT-3-as nyelvtanulási modellt használná ahhoz, hogy megtanuljon magyarul. (A GPT-3-as modell – amelynek használatára a Microsoft kizárólagos jogot szerzett tavaly szeptemberben – olyan szövegeket képes létrehozni, amelyekről csak nehezen állapítható meg, hogy ember vagy gép alkotta azokat.)

Forrás: bet.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény