FőoldalÜzletNem jár töltő a telefonok és a tabletek mellé?
2021. szeptember 30., csütörtök ::

Nem jár töltő a telefonok és a tabletek mellé?

Az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy az elektronikus eszközöket és a töltőiket külön-külön értékesítsék.

Az elmúlt évtizedben harmincról háromra csökkentették le a töltők fajtáit. Mos az Európai Bizottság benyújtotta újabb javaslatát az elektronikus eszközök töltőinek egységesítésére. A tervek szerint az okostelefonok, táblagépek, fényképezőgépek, fejhallgatók, hordozható hangszórók és kézi videojáték-konzolok szabványos portja az USB-C lesz. A tervek szerint a lépés pénzt takarít meg a fogyasztóknak, és kevesebb elektronikus hulladékot eredményez.

A Bizottság továbbá azt is szorgalmazza, hogy a töltőket és az elektronikus eszközöket külön-külön értékesítsék. Így a fogyasztók töltő nélkül is vásárolhatnak majd új elektronikus eszközöket. Ezáltal csökkenni fog a szükségtelenül beszerzett vagy nem használt töltők száma. A becslések szerint évi közel ezer tonnával csökkentheti az elektronikus hulladék mennyiségét, ha kevesebb új töltőt kell gyártani, illetve ártalmatlanítani.

Azzal, hogy a fogyasztóknak kevesebb új töltőt kell vásárolni, évente 250 millió eurót takaríthatnak meg. A javaslatot az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is el kell fogadnia. Az elfogadástól számítva két éves átmeneti időszakot kap az ágazat, hogy az új előírásokat alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 2024-től lehet egységes az EU-n belül az elektronikus eszközök töltője.

2020-ban mintegy 420 millió mobiltelefont és egyéb hordozható elektronikus eszközt értékesítettek az Unióban. A fogyasztók átlagosan három mobiltelefon-töltővel rendelkeznek, amelyek közül kettőt használnak rendszeresen. Ennek ellenére a fogyasztók 38 százaléka számolt be arról, hogy legalább egyszer előfordult, hogy a rendelkezésre álló töltők készülékkel való összeegyeztethetetlensége miatt nem tudták feltölteni mobiltelefonjukat. A helyzet nemcsak kényelmetlen, hanem költséges is a fogyasztók számára, akik évente mintegy 2,4 milliárd eurót költenek elektronikus eszközöktől függetlenül értékesített önálló töltők beszerzésére. Emellett az ártalmatlanított és fel nem használt töltők évente akár 11 ezer tonna elektromos hulladékot is jelenthetnek.

Forrás: ec.europa.eu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény