FőoldalÜzletIndiában szétvertek egy iPhone-gyárat
2020. december 29., kedd ::

Indiában szétvertek egy iPhone-gyárat

A tajvani tulajdonost az Apple még meg is bünteti.

A „The Verge” híradása szerint az Apple munkaügyi jogsértések miatt átmenetileg leállította a megrendeléseket a tajvani Wistron Corporation felé. A háttérben az áll, hogy a Wistron indiai leányvállalatának munkásait nem fizették ki rendesen, és túlóráztatták is őket, ezért az elégedetlen dolgozók szétvertek egy iPhone-gyárat.

A december közepén történt incidens során a fizetéssel elégedetlen alkalmazottak megrongálták az üzem helyiségeit, valamint gépkocsikat borítottak és gyújtottak fel. A gyár közlése szerint sok számítógépes eszközt és más vagyontárgyat tulajdonítottak el, és mintegy 13,5 millió dolláros kárt okoztak. Az ügy nyomán több mint 130 alkalmazottat vett őrizetbe az indiai rendőrség, az Apple központja pedig közölte, hogy alaposan ki fogja vizsgálni a gyárban történteket.

A vizsgálatok alapján kiderült, hogy a munkások tényleg nem ok nélkül gyújtogattak és rongáltak, a helyi vezetés ugyanis komoly munkaügyi jogsértéseket tárt fel, a Wistron a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján alulfizette az alkalmazottait, és néhányukat túlórára is kényszerítette. Emellett az is kiderült, hogy a megbízásos alapon dolgozó munkásokat közvetítők használhatták ki, a Wistron pedig az alkalmazottai zömét nem rendes szerződéssel, hanem így alkalmazta, és több ember is dolgozott náluk, mint ahányra engedélyük volt.

A Wistron bocsánatot kért, és megígérte, hogy mindent megtesz azért, hogy a jövőben ne fordulhasson elő ilyesmi. Emellett azt is közölték, hogy azonnali hatállyal menesztették az indiai leányvállalatuk üzleti vezetőjét. Az Apple egyelőre nem kommentálta a dolgot, de mindenképpen érdekes kérdés, hogy mit fog majd lépni. Az elmúlt időszak eseteiből, illetve korábbi munkások szavaiból ugyanis azt lehet kiolvasni, hogy a dolgozói kizsákmányolása miatt korábban is gyakran kritizált cég nem tesz meg mindent azért, hogy a beszállítói megfelelő körülményeket biztosítsanak a dolgozóiknak – még akkor sem, ha egyébként tud a problémáról.

Forrás: The Verge

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény