FőoldalÜzletBrit-német csiptervező céget vesz az Apple
2018. október 26., péntek ::

Brit-német csiptervező céget vesz az Apple

Az első iPhone óta a Dialog Semiconductor szállít energiagazdálkodási vezérlőcsipeket az Applenek

Az érintettek bejelentése szerint az angol-német csiptervező cég, a Dialog Semiconductor 600 millió dollárt kap a 300 főt foglalkoztató részlegekért. Az 1981-ben alapított Dialog Semiconductor lényegében az Apple számára lényeges kompetenciát, valamint a szükséges eszközöket (labor, műszerek stb.) és a szakembereket adja el. A 300 fő egyébként a csiptervező teljes létszámának 16 százaléka. Ez összesen 300 milliót ért, a további 300 millió a szabadalmakért és a következő három évben szállítandó csipekért jár.

A Dialog többi része dolgozik tovább. Elsősorban az IoT, autóipar, illetve adatközponti területekre fejlesztenek speciális csipeket. A befektetők örülnek, a hírre látványosan erősödtek a Dialog papírjai a tőzsdén.

Az Apple minden fontosabb és/vagy drágább alkatrész tervezését házon belül akarja tudni. Ugyanakkor a Dialog vezére, Jalal Bagherli szerint azért jelentős ez a lépés, mert csökkenti a vállalat függőségét az Apple-től. Jelenleg ugyanis a bevételek háromnegyedét az Apple-üzlet hozza. A vezérigazgató azzal számol, hogy az Apple-től származó bevételeik 2022-re harmadolódnak. Az eladásból jövő pénzt viszont egészen más irányú fejlesztésekre fordíthatják. (Bagherli magyarázata sokkal jobban érthető, ha felidézzük, mi történt a szintén angol Imagination Technologies nevű csipfejlesztővel: az Apple felmondta vele az együttműködési megállapodást, amitől bezuhantak a részvényei, pedig bevételeinek csak a felét hozta az Apple-megállapodás. Végül a cég kénytelen volt eladni magát.)

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény