FőoldalÜzletMunkaerőhiány miatt kivonulhat a Samsung Szlovákiából
2018. január 17., szerda ::

Munkaerőhiány miatt kivonulhat a Samsung Szlovákiából

A három, egymástól független – ügyvédi, személyzeti és iparági – forrás szerint a Samsung a két szlovákiai gyárából a termelés egy részét külföldre vinné. A Samsung szerint erről nincs szó, piaci elemzők pedig nyomásgyakorlásról beszélnek

Szlovákiában mára rekordszintre csökkent az állástalanok száma, több ezer állásra képtelenek szakképzett munkaerőt találni a cégek, amit a külföldi munkaerő egyre nagyobb beáramlásával sem képesek pótolni. Több társaság a bérek növelésével próbálja meg elszippantani a szakképzett dolgozókat a versenytársaitól, olyanok is akadnak azonban, amelyek már a kivonulást fontolgatják. A szlovákiai Sme című napilap által megszellőztetett információk szerint ez utóbbiak közé tartozhat az ország egyik legnagyobb beruházója, a dél-koreai Samsung. A napilap három, egymástól független – ügyvédi, személyzeti és ipari – forrásra hivatkozva tette közzé a hírt, miszerint az elektronikai cég gyártásának legalább egy részét külföldre helyezné át, arra hivatkozva, hogy Szlovákiában egyre kiélezettebb az alkalmazottakért folytatott harc.

A Samsungnak két üzeme van Szlovákiában: Galántán és a Nagyszombat melletti Vedrődön (Voderady). Az előbbi 2002 óta működik, az utóbbit öt évvel később kezdték el építeni. Együttesen pár ezer embernek adnak munkát. A Samsung problémája, hogy elsősorban betanított munkásokról van szó, vagyis nem beszélhetünk nagyobb hozzáadott értéket biztosító gyártásról. Márpedig ez esetben a bérek növelése nem számít a legnyereségesebb megoldásnak.

A Samsung számára az jelenthetné a kiutat, ha nagyobb mennyiségben hozhatna be az olcsó külföldi munkaerőt az országba, amit azonban a jelenlegi jogszabályok nem tesznek lehetővé. Több elemző is épp ezért a most felröppent híreket úgy értelmezi, hogy a Samsung így kíván nyomást gyakorolni a Fico-kabinetre, rávéve a vendégmunkásokkal kapcsolatos szabályok liberalizálására. A Sme forrásai szerint azonban a Samsung egyelőre nem gondolkodik a végső kivonuláson. Ha csökkentené is az itteni jelenlétét, egyelőre csak az egyik gyárát zárná be. Ján Nemašík, a Samsung Electronics Slovakia kockázatkezelési menedzsere szerint cégük nem tárgyal a szlovák kormánnyal az esetleges kivonulásról, és nem is fontolgatják a teljes kivonulásukat. A Samsung egyébként már 2011-ben azzal fenyegetőzött, hogy kivonul az országból. Az akkor hatalmon levő Radičová-kormánynak végül egy állami támogatással sikerült maradásra bírnia a céget. Egy piaci elemző ezért úgy értékeli a Samsung esetleges kivonulásáról szóló pletykákat, s most felröppent híreket, hogy a Samsung így kíván nyomást gyakorolni a Fico-kabinetre, rávéve a vendégmunkásokkal kapcsolatos szabályok enyhítésére.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény