FőoldalÜzletNokia licenceket használhat a Huawei
2018. január 04., csütörtök ::

Nokia licenceket használhat a Huawei

A mobil és a hálózati tér talán legtöbb szabadalmával a Nokia rendelkezik, és ezekhez enged most hozzáférést a kínai Huaweinek

Mint közismert, a Nokia 2014-ben ugyan visszavonult a mobiltelefon-piacról, azonban a márkanév nem tűnt el a süllyesztőben. A finn cég továbbra is a vezeték nélküli technológia egyik legnagyobb licenctulajdonosa. Ezzel van összefüggésben a Reuters híre, mely szerint a Nokia hozzáférést enged szabadalmaihoz a Huaweinek. Egy több éves üzletről van szó, amelyről ugyan nem adtak ki pénzügyi részleteket, azonban az egyik elemző szerint a kínai cég évente nagyjából 100 millió eurót fizethet a szabadalmakért (összehasonlításként: az Apple évi 250 millió dollárt fizet ugyanezért).

A Nokia szabadalmai között fontos és érdekes technológiák találhatók. Így például a minél hosszabb akkumulátor-élettartamot lehetővé tevő, egy másikkal javítható a rádióvétel, és olyan is van, amely csökkenti az elkülönített hardverkomponensek szükségességét az okostelefonokban.

Az ügy érdekessége, hogy a Huawei a Nokia egyik legnagyobb vetélytársa a távközlési hálózati berendezések piacán, ahonnan a finnek bevételének több mint 90 százaléka származik. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Nokia szabadalom-licencelési tevékenysége erősen nyereséges, így segíthet enyhíteni a hálózati iparágban tapasztalható visszaesést.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény