FőoldalÜzletKínlódik a microLED kijelzőtechnológiával az Apple
2017. november 27., hétfő ::

Kínlódik a microLED kijelzőtechnológiával az Apple

A TSMC segítheti ki a bajból

Sajtóhírek szerint megakadt az Apple saját kijelzőtechnológia tervezését célzó projektje. A vállalat tajvani laboratóriumában folyó munkálatok állítólag a rendkívül apró és milliós nagyságrendű microLED chipek fogadó szubsztrátumra ültetésénél akadtak meg, amely miatt több hónapot, vagy akár évet is csúszhat a tömeggyártás beindítása. A tömeggyártás is feladja a cégnek a leckét, a széles körben elérhető, panelekhez passzoló gyártósorokon ugyanis gyenge a microLED panelek kihozatala.

A saját kijelzőtechnológiával azért próbálkozik az Apple, hogy a vállalat az összes meghatározó komponenst házon belül tervezze meg a bevétel oroszlánrészét jelentő iPhone-hoz. A processzor már régóta saját tervezésű, az „A” jelölésű központi egységek pedig a piac legjobbjainak számítanak. Közelmúltbeli hírek szerint a rádiós modem tervezését is saját kezébe akarja venni a cég, a kulcsfontosságú és költséges elemek sorába pedig a kijelző is beleillik, fejlesztésével ugyanis nem csak jobban differenciálhatná termékeit a cég, hanem hosszabb távon akár a kiadások is csökkenhetné.

Némelyek úgy vélik, az Apple külső segítségre szorul, amihez a tajvani bérgyártó TSMC jelentheti a megoldást. Ez logikusan hangzik, hisz a két vállalat már sok éves, sikeres múltra tekint vissza. Az Apple saját tervezésű processzorainak döntő többsége, így az aktuális A11 is Tajvanon készül, a cupertinói cég pedig a TSMC forgalmának nagy részéért felel, amiért prioritást élvez a többi megrendelővel szemben. A tajvani bérgyártó élvonalbeli félvezetőtechnológiákkal rendelkezik, így az Apple alappal számíthat megoldásra partnerétől. Amennyiben a microLED technológia egyszer végleges formájába kerül, úgy akár az arra épülő panelek előállítását is a TSMC végezheti, hisz az Apple nem rendelkezik tömegtermeléshez szükséges gyártósorokkal.

microledstack 1

A microLED-nél egyetlen pixel két piros, két zöld, és két kék színű apró LED-ből áll össze. Mindez szükségtelenné teszi a különálló háttérvilágítás alkalmazását, miközben a pixelenként állítható fényerő energiatakarékosabb működést, magasabb kontrasztot és akár nagyjából kilencszer nagyobb fényerőt biztosíthat az OLED-nél. Ezzel a technológia kiváló kompromisszumot kínálhat az LCD és az OLED mellett, utóbbival szemben főképp az élettartamát tekintetében. Amennyiben az újabb együttműködés sikerrel jár, úgy már akár 2020 előtt piacra kerülhet az első microLED kijelzős termék, jó eséllyel egy Apple Watch formájában.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény