FőoldalÜzletDeloitte: mit hoz 2017?
2017. február 24., péntek ::

Deloitte: mit hoz 2017?

17. alkalommal jelent meg a Deloitte „Technológiai, Média és Telekommunikációs Előrejelzések” című kiadványa.

A füzetben a cég tanácsadóinak tapasztalatai és kutatási eredményei mellett az iparági vezetőkkel folytatott interjúk és több tízezer fogyasztói visszajelzés segít képet rajzolni arról, hogy milyen év is vár az ágazatra. E szerint egyre kisebb igény mutatkozik a táblagépekre, a Deloitte szakemberei pedig megerősítették a világtrendet: méréseik szerint az idén eladott eszközök száma nem éri majd el a 165 milliót, ami újabb 10 százalékos csökkentést jelentene a tavalyi évben látott 182 milliós eladási rátához képest. A tabletek aranykorának az egyre nagyobb méretű okostelefonok és az egyre könnyebb és kisebb laptopok vethetnek véget.

Ezzel szemben lassan minden új elektronikus eszközben helyet kap valamilyen biometrikus biztonsági szenzor. A kiadvány szerint az ujjlenyomat olvasóval ellátott eszközök száma az év első felében érheti el az egymilliárdot. Ezeket főleg okostelefonokba és táblagépekbe építik, de egyre gyakrabban használják a kereskedelemben és a pénzintézetekben, de az iskolákban és a kormányszervekben is. A Deloitte becslései szerint egy szenzorra átlagosan napi 30 használat jut majd világszerte – ez egy év alatt 1013 leolvasást jelent.

Bár még a 4G hálózat sincs teljes mértékben kiépítve, idén jelentős előrelépés várható a mobilhálózatok ötödik generációját jelentő 5G terén, idén 200 millió mobileszközbe kerülhet majd ilyen hálózati szabvány. Az új hálózatok legfontosabb előnyei között a jelentősen megnőtt adatátviteli sebességet, az alacsonyabb válaszidőt (látenciát), valamint az alacsonyabb fogyasztású és bitrátájú IoT eszközök és szenzorok támogatását találhatjuk.

Az Előrejelzés szerint az idén értékesített telefonok ötöde – mintegy 300 millió példány – lesz képes „öntanulási folyamatra”. Ez magába foglalja a hangfelismerést, a kiterjesztett valóság használatát, a navigációt, a fordítást, vagy épp a képtitkosítást és -felismerést is. Ezt használja ki egyébként az új GPS rendszer is, 2022-től a digitális navigációnak várhatóan egynegyedét bonyolítják majd a négy fal közül.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény