FőoldalÜzletMegoldás az elrontott mobil telefon akkumulátor konstrukciókra
2017. január 18., szerda ::

Megoldás az elrontott mobil telefon akkumulátor konstrukciókra

A telefon akkumulátorába épített trifenil-foszfát 0,4 s alatt képes eloltani a túlhevült és felgyulladt készülékeket

A tavalyi év legnagyobb tech-botránya, a maguktól felrobbanó Galaxy Note7-ek esete egy dologra mindenképpen jó volt: rávilágított a (jól ismert) tényre, miszerint egy jó telefon rossz akkumulátora komoly sérüléseket és károkat is okozhat. Az ilyen esetek megelőzésére kínálnak egy lehetséges megoldási módot a Stanford Egyetem kutatói.

A trifenil-foszfát (TPP) nevű anyagot építenék be az akkumulátor belsejébe, ami szükség esetén kémiai reakció segítségével gátolná meg a készülék kiégését vagy robbanását. A Science Advances c. folyóiratra hivatkozó BBC tudósítása szerint az anyagot korábban is próbálták már beépíteni a lítium-ion akkumulátorokba, az azonban gyengítette annak kapacitását. A szakemberek ezért egy olyan különleges kapszulába zárva helyezik bele a vegyületet, amely 150 Celsius-fokos hőmérsékleten egyszerűen elolvad, „kiengedve” a TPP-t. A trifenil-foszfát az előzetes tesztek szerint 0,4 másodperc alatt volt képes eloltani az akkumulátort, ami kifejezetten jónak számít, így ugyanis komoly baleseteket lehet majd megelőzni.

Hogy a Galaxy Note7 esetében pontosan mi okozta a készülék robbanását (az akkumulátor, vagy valamilyen más gyártási probléma), azt egyelőre nem lehet tudni. Egyes sajtóhírek szerint a Samsung január végén válaszolja meg a kérdést.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény